Privacyverklaring

CSRD: IBR vindt technische inspectiebedrijven niet onafhankelijk

19 april 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Inge Vanbeveren (IBR)

In een reactie op onze berichtgeving van vorige week laat het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) weten dat TIC-bedrijven (testing, inspection & certification) niet onafhankelijk zijn omdat ze de bedrijven helpen bij de redactie van het duurzaamheidsrapport. Onafhankelijkheid is noodzakelijk om de CSRD-audit uit te voeren.

“Met het IBR vragen we dat een level playing field wordt gegarandeerd zodat opdrachten van wettelijke assurance van duurzaamheidsinformatie aan dezelfde kwaliteitseisen beantwoorden, ongeacht wie ze uitvoert. Het is uitgesloten dat de bureaus uit de TIC-sector onder de huidige wetgeving aan deze kwaliteitseisen kunnen voldoen.” Dat publiceerde het IBR op 18 april als reactie op een artikel in FDmagazine van 12 april. Daarin pleit Ann Peeters van Agoria voor een grotere openheid voor de assurance van de CSRD- of duurzaamheidsrapporten.

Identieke vereisten voor kwaliteit en onafhankelijkheid

Voor het IBR is het zeker aanvaardbaar om de assurancemarkt voor duurzaamheidsaudits open te stellen. Voorwaarde is wel dat die spelers aan dezelfde kwaliteits- en onafhankelijkheidsvereisten voldoen als de bedrijfsrevisoren.

“Momenteel kunnen bureaus uit de TIC-sector in het kader van ESG-rapportering al technische certificaten uitreiken, maar in deze rol leveren ze indirect een bijdrage aan de opstelling van duurzaamheidsrapporten. Bijgevolg staan ze de cliënt bij bij de redactie van duurzaamheidsrapporten, dienen ze aldus de belangen van het bedrijf en zijn ze niet onafhankelijk. Assurance verstrekken zou inhouden dat deze spelers onafhankelijk moeten worden”, schrijft IBR verder.

Streng toezicht

Inge Vanbeveren, adjunct secretaris-generaal van het IBR: “Voor het IBR kan de markt voor wettelijke duurzaamheidsaudits maar geopend worden indien er expliciet wordt voorzien in een KB dat het kader tekent waarbinnen die andere onafhankelijke verleners van assurancediensten dit kunnen aanbieden. Bedrijfsrevisoren zijn aan een streng toezicht onderworpen, dus is het ook maar logisch dat die andere onafhankelijke verleners van assurancediensten aan dezelfde kwaliteitsvereisten worden onderworpen. Denken we maar aan de strenge regels inzake het publiek toezicht, de onafhankelijkheidsvereisten, normen en vorming. Het IBR pleit er dus voor dat de regels voor ieder die de opdracht kan uitvoeren identiek zijn.”