Privacyverklaring

De betrouwbaarheid van kredietscores en ratings in exceptionele tijden

15 juni 2020
Tekst
Partner Content

Het Corona-virus liet Europa geen keuze, er werden drastische maatregelen getroffen om levens te redden. De economische consequenties hiervan worden steeds duidelijker zichtbaar. Bedrijven vragen zich af of data in de modellen en ratings in deze exceptionele tijden nog steeds bruikbaar zijn. “Ja, dat zijn ze.” Bevestigt Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet.

Wie had kunnen voorspellen dat onze bloeiende economie tot een abrupte stilstand zou komen? Een wereldwijd virus heeft de economie in een direct recessie gestort en allemaal zijn we naarstig opzoek naar manieren om de schade te beperken. Voor onze Benelux regio leek het virus én dus de economische impact in eerste instantie nog ver weg, maar langzaam werd steeds duidelijker: de struggle is real! Talloze bedrijven zijn aangewezen op hun reserves en staatsteun. De duur van de situatie heeft dusdanig veel economische schade berokkend, dat een V-vormig herstel niet heel waarschijnlijk is. Eerder een U of een gevreesde W-recessie zal optreden, met bijbehorende double-dip en zeer langzaam herstel vanaf dit najaar.

Daarnaast rijst er nu een nieuwe vraag: hoe lang kan een organisatie zonder inkomsten aan de lopende kosten voldoen? De overheid heeft een pakket regelingen opgetuigd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Inkomensondersteuning of tegemoetkoming in de loonkosten behoren tot de mogelijkheden. Maar hoe maak je als bedrijf een inschatting van de liquiditeit van je klanten en leveranciers? “Voor onze klanten voeren wij op maat gemaakte liquiditeitsanalyses uit. Door het berekenen van de buffercapaciteit van hun klantenportefeuille helpen wij klanten de juiste afwegingen te maken.” vertelt Joris Peeters.

De sectoren die veruit het meest geconfronteerd zijn met een sterke daling van vraag, zijn toerisme, evenementen en horeca, met weinig kans op een latere inhaalslag. Om specifieker te kijken naar de impact op bedrijfsniveau moeten hiervoor alle historische relaties omgerekend worden tot een verhouding met de macro-economische omstandigheden. Geeft de Europese Centrale Bank straks een algemene voorspelling hoe de Corona-crisis het BNP raakt, dan heeft dit specifieke impact per branche. “We werken momenteel hard aan deze implicatieverwerking.” aldus Joris Peeters.

Peeters benadrukt dat ook Altares Dun & Bradstreet geen glazen bol heeft en dus enkel de toekomst kan voorspellen aan de hand van het verleden. “Pas als de economie weer op gang komt, kunnen we terugblikken op wat er werkelijk gebeurd is. Maar wat we al wel met vertrouwen kunnen stellen is dat het verleden meermaals aangetoond heeft dat onze modellen bestand zijn tegen economisch moeilijke tijden. Zo kwam in de financiële crisis van 2008 de wereldeconomie ook abrupt tot stilstand. De destijds voorspelde faillissementen toetsten we jaren later met de werkelijkheid en bleken behoorlijk accuraat.”

Hoe kun je in deze hoogst uitzonderlijke situatie met vertrouwen je huidige portefeuille beoordelen? Waar je in het verleden een negatief eigen vermogen of een complexe familiestructuur niet onoverkomelijk vond, is het verstandig om daar nu grondiger en kritischer naar te kijken. “Gebruik vooral je gezonde verstand” luidt het advies van Joris. “Want ook al zijn onze data, ratings en modellen net zo betrouwbaar als altijd, het is zaak om met een kritischere blik naar de interpretatie te kijken.”

In het verleden zagen we dat na een diep recessie veel moedermaatschappijen relatief snel dochterondernemingen uit de familiestructuur schrapten. Dat was onvoorzien. Om dit soort ontwikkelingen nu vroegtijdig te detecteren en analyseren, komt ons data-team dagelijks bijeen. “Wij zijn actief op zoek naar oplossingen voor onze klanten. Zo hebben we naast de buffercapaciteit, de Health Scan en de Covid-19 impact index gelanceerd. Hiermee kun je de huidige risico-inschatting van je gehele portefeuille verder segmenteren en het bedrijfsrisico proactief verminderen.”

Wil je meer weten over data inzetten voor credit management in veranderende economische tijden? Schrijf je in voor dit webinar op 18 juni 2020 om 11.00 uur (30 minuten).

Meer in het topic: