Privacyverklaring

Gepensioneerde boekhouders als uitzendkracht

8 mei 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Linda Vanhaecht

Walters People schakelt een vijftiental gepensioneerde boekhouders in als uitzendkrachten in Vlaanderen. Die vallen blijkbaar in de smaak, want bedrijven hernieuwen de contracten.

Linda Vanhaecht is 72 en wil graag blijven werken als boekhouder. Ze houdt er nu mee op om haar man te helpen, maar na haar pensionering heeft ze een aantal langlopende opdrachten uitgevoerd, voor verschillende bedrijven.

“Mijn werk is mijn hobby”, vertelt ze. “Ik doe het graag. Het houdt mijn verstand levendig en ik heb altijd genoten van het sociaal contact met de collega’s. Ik was steeds actief in standaardboekhouding: facturen en bankverrichtingen boeken en de algemene boekhouding voeren. Ik verzorgde daarnaast eenvoudige btw-aangiften, op verschillende boekhoudsystemen. Die computerprogramma’s verschillen wel licht van elkaar, maar het werk komt altijd op hetzelfde neer. Verschillende firma’s zetten hetzelfde pakket soms heel anders in. Gewoonlijk krijg ik een halve dag opleiding en na de middag ga ik zelfstandig aan de slag.”

Meteen inzetbaar en flexibel

Hun jarenlange ervaring helpt oudere uitzendkrachten zoals Linda bij hun opdracht. Ze zijn vaak meteen inzetbaar en stellen zich flexibel op in functie van de noden van het bedrijf. Dat werkt ook in de andere richting. De gepensioneerden bij Walters People werken vaak volgens specifieke regimes. “Iemand wil in de zomer op de kleinkinderen kunnen passen. Een ander verblijft in de winter in Spanje. Linda werkte aan het eind alleen nog vier vijfde”, zegt Jens Spittael-Speeckaert, associate director bij Walters People.

Jens Spittael-Speeckaert, Walters People

Beroep beter bekend maken bij jongeren

Dat kantoor is gespecialiseerd in administratieve uitzendkrachten voor finance, accounting, sales, marketing, enzovoort. Daarmee mikt het op de junior- en middelmanagementprofielen die het plaatst via uitzendcontracten. Andere afdelingen van de groep Robert Walters richten zich dan weer op de hogere managementprofielen. De klanten zijn bedrijven die tijdelijke ondersteuning nodig hebben bij langdurige afwezigheden door ziekte, zwangerschap … van werknemers. Boekhouders zijn voor zo’n vervangingen veel gevraagd. De functie staat al jaren in de lijst met knelpuntberoepen. De situatie is zo erg dat de grote accountantskantoren samen met Bockie De Repper een campagne voeren om het beroep beter bekend te maken bij jongeren.

Uitstroom vertragen

“De reden van de krapte op de arbeidsmarkt is dat de instroom kleiner is dan de uitstroom uit het beroep. Er zijn meer boekhouders die naar hun pensioendatum gaan dan jongeren die de studierichting kiezen. Ook in de toekomst zal er dus een tekort blijven. Dat een aantal gepensioneerde boekhouders toch weer in het beroep stapt, kan helpen om die uitstroom wat te vertragen”, zegt Jens Spittael-Speeckaert.

Hij benadrukt dat het af en toe nodig is om de specifieke kwaliteiten van de oudere boekhouders uit te leggen aan de klanten. “Ze zijn loyaal, betrouwbaar en maken een bewuste keuze om te blijven werken”, besluit Jens Spittael-Speeckaert.