Privacyverklaring

CSRD heeft grote impact op financiële afdelingen

8 mei 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
ELS DE KEUKELAERE (JAMES ARTHUR)

Met welke nieuwe regels zien de financiële afdelingen in bedrijven zich geconfronteerd? FDmagazine hield hierover een rondetafelgesprek met Dries Wyffels (Galloo), Els De Keukelaere (Ekopak), Karolien Vlassenroot (Camino) en Kirsten Leon (United Consulting).

Dries Wyffels: “Als voorbereiding voor dit gesprek was ik begonnen aan een lijstje van de regels waaraan Galloo en de financiële afdeling in het bijzonder moeten voldoen. Die lijst werd snel te lang. De belangrijkste regels zijn de CSRD, de invoering van Peppol en know your customer (KYC). Bij ons gaat het eigenlijk meer om de leveranciers. In de recyclagesector moet je de herkomst van schroot of afval goed kunnen traceren en dus is het belangrijk om die leveranciers goed te kennen. Een aantal regels hebben meer te maken met onze sector: de verplichting om te rapporteren over de auto’s die je recycleert, de elektronische melding van afvaltransporten en het nieuwe meldingsplatform van Ovam om materialen in hun levenscyclus – en dus ook tijdens de recyclage – op te volgen.”

20110819 Lembeke Lotus koekjesfabrikant, speculoos.
KIRSTEN LEON EN KAROLIEN VLASSENROOT | COPYRIGHT: JAMES ARTHUR PHOTOGRAPHY

Els De Keukelaere: “CSRD en de EU Taxonomy zijn zeker het ingrijpendst voor de financiële afdeling van Ekopak (waterbehandeling). Daarna komen de invoering van de elektronische facturatie en de steeds evoluerende regels van het internationaal boekhoudsysteem IFRS. Ik houd ook mijn hart vast over de verplichting om transparant te rapporteren over de lonen. Dat is een Europese richtlijn die nog moet worden omgezet en in werking treedt tegen 2026. Over Peppol maak ik me minder zorgen, dat zal wel loslopen via onze ERP.”

Karolien Vlassenroot: “Voor de groep Camino en het grootste bedrijf in de groep, Durabrik Bouwbedrijven, is CSRD de belangrijkste verplichting. Tegelijk moet ik zeggen dat we al een aantal jaren bezig zijn met een ander framework, B Corp. Je kan dit systeem samenvatten als business as a force for good. Het bevat strenge, nog niet verplichte doelen op het vlak van duurzaamheid en sociale impact. Die hebben ons al een mooi inzicht gegeven. We houden ons aan die filosofie om steeds hogere doelstellingen te bereiken. Intussen zijn we voor een deel in overeenstemming met de regels van CSRD.”

Kirsten Leon: “Met United Consulting maken we ons klaar voor CSRD. We voelen vooral de toenemende vragen hierover van grote klanten. De regels zijn nog niet zo duidelijk voor bedrijven in de dienstverlenende sector. We zijn wel al volop aan de slag op het vlak van e-invoicing en Peppol.”

20110819 Lembeke Lotus koekjesfabrikant, speculoos.
DRIES WYFFELS, GALLOO | COPYRIGHT: JAMES ARTHUR PHOTOGRAPHY

Dit artikel is het eerste deel van een uitgebreid rondetafelgesprek over nieuwe regelgeving. Het geheel verschijnt in FDmagazine van juli.