De verkoopfactuur als bouwsteen van werkkapitaal

3 juni 2021
Tekst
Partner Content
De verkoopfactuur als bouwsteen van werkkapitaal

Als financieel verantwoordelijke wil je het werkkapitaal van je bedrijf zo efficiënt mogelijk beheren. Maar hoe? We zetten hier een aantal mogelijke knelpunten en oplossingen op een rij. Oplossingen die dankzij data en artificiële intelligentie alsmaar doeltreffender worden.

Elk bedrijf heeft te maken met facturen en daar komt heel wat bij kijken. Ze zorgen voor administratief werk en vragen de inzet van mensen en tools. Facturen houden ook risico’s in, denk maar aan wanbetalers of fraude, of de nood aan financiering omdat je werkkapitaal geblokkeerd zit.

Er zijn heel wat mogelijkheden om het facturatieproces efficiënter en veiliger te maken, om zo je werkkapitaal beter in te zetten.

Juiste risico-inschatting bij betaaluitstel

Welk betaaluitstel zul je je klant geven? Met andere woorden: hoeveel dagen mag je kapitaal geblokkeerd zitten in handelstransacties? Dat hangt af van je vertrouwen in de klant en van je eigen positie als handelspartner. Maar het is ook zinvol om te weten welke termijn gangbaar is, om je correct te positioneren ten opzichte van sectorgenoten en concurrenten. Datagedreven oplossingen helpen je om de best mogelijke Days Sales Outstanding te bepalen.

Facturen in dataformaat

Digitale facturatie of e-invoicing is meer dan een mail met een factuur in pdf-formaat. Het is veiliger en sneller om een factuur in dataformaat – een gestructureerde verzameling van data – rechtstreeks in het boekhoudsysteem van de klant te laten doorvloeien. Partners als Soluz.io bieden daarin ondersteuning. En je kunt nog een stap verder gaan en je factuurdata delen met je financiële instelling, zodat je bijvoorbeeld je werkkapitaal beter kunt voorspellen.

Degelijke online betaaloplossingen

Door Covid-19 zijn meer bedrijven online aan de slag gegaan. E-commerce blijft sterk groeien en zowat elk bedrijf heeft intussen een multikanaalaanpak. Om onlineverkoop vlot te laten verlopen, heb je goede betaaloplossingen nodig, zoals betaalknoppen of zelfs API’s: verbindingen tussen je boekhouding en je financiële instelling die real time informatie geven over de ontvangen betalingen zodat je een accuraat beeld van je cashpositie krijgt.

Slim debiteurenbeheer

Facturen op tijd laten betalen? Dat is een administratieve zorg waar vaak een team aan werkt dat mailt, belt en desnoods verdere stappen onderneemt. Je kunt dat werk verlichten met tools die het hele debiteurenbeheer gepersonaliseerd en efficiënt laten verlopen. En dankzij data en artificiële intelligentie is nu ook slim debiteurenbeheer mogelijk: zo’n tool bepaalt bijvoorbeeld op welk tijdstip en langs welk kanaal een betaalherinnering het meeste effect heeft.

Financiering van facturen

Met factuurfinanciering of factoring heb je geen andere waarborg nodig: je factuur is het onderpand. Je krijgt je geld onmiddellijk bij de opmaak van je factuur en niet pas op de vervaldag of wanneer je klant betaalt. Zo win je tijd én krijg je meer cash beschikbaar voor eigen aankopen.

Kortom, in de digitalisering en optimalisering van de bedrijfsprocessen zijn er op het vlak van facturen nog heel wat mogelijkheden – zowel operationeel, risicomatig als strategisch.

Meer weten? KBC kan je bedrijf ondersteunen met oplossingen op maat. Neem zeker eens een kijkje op kbc.be/werkkapitaal.