Euler Hermes: een op de vijf Belgische bedrijven heeft meer steun nodig

24 november 2020
Euler Hermes: een op de vijf Belgische bedrijven heeft meer steun nodig

Volgens een studie van Euler Hermes lopen 24% van de bedrijven in de eurozone (of 4,1 miljoen ondernemingen) het risico op een cashflowcrisis in 2021.

In België zijn het volgens Euler Hermes 20% van de bedrijven (of 125.132 ondernemingen). De eerste golf van Covid-19 lockdowns veroorzaakte in de eerste helft van het jaar een sterker dan verwachte rentabiliteitsschok voor de meeste niet-financiële bedrijven in Europa. Franse en Spaanse bedrijven werden bijzonder hard getroffen.

Verliezen lopen op

Nu, met de tweede golf van lockdowns, verwacht Euler Hermes dat de kosten voor de Covid-19 gevoelige sectoren hoog zullen oplopen. Het kantoor rekent met een gemiddeld operationeel verlies van -15% tot -20% voor 2020 ten opzichte van het niveau van voor de crisis. Bij gebrek aan langdurige ondersteuning door de overheden zou dit de kasbuffers van de ondernemingen kunnen opdrogen. Daardoor loopt ongeveer 24% van de bedrijven in de eurozone volgend jaar het risico loopt op een cashflowcrisis. Het gaat om meer dan 4,1 miljoen ondernemingen.

Volgens Euler Hermes loopt één op de vijf niet-financiële bedrijven in België het risico op een cashflowcrisis. In totaal gaat het om 125.132 bedrijven met 412.813 werknemers (FTE). De volgende sectoren zijn bijzonder kwetsbaar: textiel, niet-essentiële retail, transport, automobiel, horeca en vrijetijdsactiviteiten.

Nog volgens de economen van Euler Hermes moeten de beleidsmaatregelen de financieringskloof dichten. Bedrijven zitten vast tussen een verlies aan inkomsten en verplichte uitgaven zoals belastingen en financiële schulden.