Wereldwijde toename faillissementen in 2022 (+15%) na twee jaar daling

6 oktober 2021
Wereldwijde toename faillissementen in 2022 (+15%) na twee jaar daling

Na twee jaar van daling zullen de faillissementen wereldwijd in 2022 met +15% stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van Euler Hermes. Door de talrijke steunmaatregelen van de overheid gaat Euler Hermes voor België uit van een matigere toename van +10%.

“Deze stijging kon natuurlijk niet uitblijven. Vooral door de steunpakketten van de overheid bereikte het aantal faillissementen in de coronacrisis een historisch laagtepunt. Aan die situatie komt nu stapsgewijs een eind”, stelt de kredietverzekeraar.

“Wij gaan ervan uit dat de massale staatsinterventies hebben voorkomen dat een op de twee bedrijven in West-Europa én een op drie in de VS failliet is gegaan”, voegt Maxime Lemerle, Head of Sector & Insolvency Research, eraan toe.

België ver onder recordniveau van voor de corona

Voor België voorspelt Euler Hermes een lichte stijging met 3% van het aantal faillissementen in 2021 (7.400 in totaal) en een stijging met 10% in 2022 (8.150 faillissementen). Toch liggen deze aantallen nog ver onder de recordniveaus van voor de crisis (meer dan 10.000 faillissementen in 2019).

Op vlak van sectoren verwacht Euler Hermes dat groothandels in de Benelux zwaardere tijden tegemoet gaan. Met de huidige stijging van de energieprijzen is het ook opletten geblazen in de energiesector. Verder noemt de kredietverzekeraar als risicofactoren de verstoring van de toeleveringsketens, het wel of niet doorzetten van de inflatie, en het tekort aan personeel. “Het is de vraag in welke mate bedrijven in staat zijn hogere kosten door te berekenen aan hun klanten. In veel sectoren kan dat niet vanuit concurrentie-oogpunt.”

Verder wijst Euler Hermes op de zombiebedrijven: “Al jarenlang is er een kwalijke trend gaande dat ongezonde bedrijven door ‘gratis geld’ via extreem lage rente en de opkoopprogramma’s van de centrale banken in leven worden gehouden. Daar kwam nog eens de coronasteun van de overheid bovenop. Nu die steun gaat wegvallen, zal een deel van die zombiebedrijven alsnog over de kop gaan.”

Wereldwijde toename

Over de stijging van de faillissementen wereldwijd zegt de kredietverzekeraar: “+15% is een duidelijk signaal dat er sprake is van een ommekeer. Maar als we kijken naar het pre-corona niveau dan zitten we volgend jaar nog altijd -4% lager.”

Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen in Afrika zal oplopen tot ver bóven het niveau van voor de crisis. Dit zal waarschijnlijk ook het geval zijn voor Midden- en Oost-Europa en Latijns-Amerika in 2022: “Latijns-Amerika, met veel emerging markets, gaat enorm getroffen worden als de FED de rente gaat verhogen. Hun inkomsten zijn vaak in de lokale munt maar hun schulden vaak in Amerikaanse dollars”, besluit Euler Hermes.