Geld warmt het klimaat op

10 oktober 2019
Geld warmt het klimaat op

Het blokkeren van de geldstromen naar de olie-, gas- en steenkoolsector is misschien de sleutel om de opwarming van het klimaat op tijd een halt toe te roepen.

JPMorgan Chase, de grootste Amerikaanse bank, is volgens de laatste editie van het rapport ‘Banking on Climate Change’ koploper inzake investeringen in projecten die het klimaat schade toebrengen. Wat als Chase morgen aankondigt dat het zijn leningen aan de industrie van de fossiele brandstoffen uitfaseert? Wells Fargo en Citi – nummer twee en drie op de lijst – zouden binnen de paar dagen volgen, meent Tim Buckley. Hij is voormalig managing director van Citi en werkt momenteel voor een non-profitorganisatie die energiefinanciering onderzoekt (IEEFA). Volgens Tim Buckley zullen de financiële markten eensgezind reageren. "De uitstap door grote financiële spelers zal globaal een impact hebben.”

Reputatie

Is het denkbaar dat de banksector zijn fossiele-brandstofbusiness snel overboord gooit? Het kapitalisme staat er niet om bekend bronnen van inkomsten op te geven. Maar bijzondere omstandigheden vragen bijzondere maatregelen. Het smelten van de ijskappen op de Noordpool lag ook niet meteen in de lijn van de verwachtingen.

Eigenlijk staat de reputatie van de bankiers op het spel. “Willen ze de expansie steunen van een industrie waarvan het bedrijfsmodel het lijden van miljoenen mensen en het verlies van veel soorten op aarde veroorzaakt”, vraagt Lee Wasserman zich af. Hij is directeur van het Rockefeller Familiy Fund, dat in 2016 aankondigde dat het uit fossiele brandstoffen zou stappen.

Hernieuwbare bronnen

De laatste drie jaar heeft Chase naar verluidt 196 miljard dollar in de industrie van de fossiele brandstoffen gepompt. Toch vertegenwoordigt het aandeel fossiele brandstoffen maar ongeveer zeven percent van de totale leningen die de bank toekent. Als de wereld overtuigend overschakelt op wind- en zonne-energie, zal Chase ook lenen aan bedrijven die inzetten op hernieuwbare bronnen. Dat gebeurt nu al, zij het op beperkte schaal.

Kwetsbaar

Hun omvangrijke retailafdelingen maken banken als Chase en Citi extra 'kwetsbaar'. Het aantal consumenten en werknemers dat met het klimaat begaan is, groeit. Zij zullen steeds vaker in functie van het klimaat kiezen met welke organisaties ze wel en niet samenwerken.

Bron: The New Yorker, “Money is the oxygen on which the fire of global warming burns”, van Bill McKibben, 17 september 2019