Privacyverklaring

“Het voelt als een startup”: Peter Vanden Eynden is cfo van pas opgericht Unifiber

18 augustus 2021
Tekst
Peter Ooms

Na een carrière van 18 jaar bij Telenet, maakt Peter Vanden Eynden nu de overstap naar het nieuwe bedrijf Unifiber dat in Wallonië een glasvezelnetwerk zal uitrollen.

Unifiber is een joint-venture tussen Proximus en Eurofiber, een gespecialiseerd bedrijf dat glasvezelnetwerken uitbouwt en beheert. De opdracht is om in Wallonië het netwerk te vernieuwen en op die manier 500.000 huizen te voorzien van glasvezelaansluitingen tegen 2028. Unifiber heeft een budget van 800 miljoen euro voor die eerste opdracht. De werken zijn half augustus gestart in de gemeente Waterloo. “Intussen blijven we uitkijken naar mogelijkheden om het grondgebied dat ons is toegekend nog uit te breiden. Onderhandelingen over bijkomende aansluitingen lopen nog,” zegt Peter Vanden Eynden.

Coördineren van werken

Het bedrijf profileert zich in de eerste plaats als coördinator van de werken. Unifiber zal geen installateur in dienst nemen. Dat werk besteedt het volledig uit aan onderaannemers. Unifiber zal dan ook een slanke en efficiëntie organisatie worden van een 30-tal mensen met een heel dunne toplaag van vier managers op C-niveau.

“Dat maakt dat ik als cfo nu de hele financiële afdeling van nul kan opbouwen. We hebben intussen al een eenvoudig ERP-pakket (AFAS) gekozen en de eerste medewerker start half september. Ik ben betrokken bij alle financiële handelingen: van het kleinste detail tot aan de rapportering aan de aandeelhouders. Op dit ogenblik lopen er onderhandelingen over de raamcontracten met bedrijven die als onderaannemer zullen optreden. Alle financiële details van die contracten opvolgen is nu mijn eerste prioriteit. Daarbij moet ik niet alleen waken over het budget, maar we moeten ook zeker weten dat we de oplevertermijn halen”, zegt Peter Vanden Eynden.

Wat zal de band nog zijn met de moederbedrijven Proximus en Eurofiber? “Als organisatie zullen we volledig onafhankelijk zijn met eigen medewerkers en een eigen informaticasysteem. Maar het spreekt vanzelf dat we gebruik kunnen maken van de kennis waarover de aandeelhouders beschikken om het verschil te maken in specifieke domeinen.”

Mooie wending

Peter Vanden Eynden was tot juli Vicepresident Finance M&A and Integration bij Telenet. “Ik ben daar in de beste verstandhouding vertrokken. Maar ik ben nu 54 en na 18 jaar bij Telenet was het tijd om nog eens iets anders te proberen. Met een nieuw project dat ik van de grond af kan opbouwen, kan ik een mooie wending geven aan mijn carrière. Na al die tijd in een goed geoliede organisatie als Telenet voelt het nu wel aan alsof ik in een startup aan de slag ben gegaan.”