Loc.tax biedt softwareplatform voor fiscaal beheer

25 maart 2021
Loc.tax biedt softwareplatform voor fiscaal beheer

De Belgische start-up Loc.tax speelt volop in op de tendens naar meer transparantie in fiscale aangelegenheden voor internationale organisaties.

Het biedt bedrijven met internationale operaties een platform om een volledig fiscaal project te capteren. Het kan dan gaan om ingrepen zoals een kapitaalsverhoging, overname of herstructurering. Om dat op te volgen en alle documenten en beslissingen automatisch te capteren stelt Loc.Tax een platform ter beschikking. “Dat moet leidinggevenden comfort bieden omdat zo de rijke context van de totstandkoming van het project, de fiscale rapportering en alle documentatie volledig opgeslagen is. Intern ziet de verantwoordelijke alles. Bovendien kan het bedrijf externe partijen – waaronder de fiscus – toegang geven tot een subset van de informatie. Daarbij spreekt het vanzelf dat de confidentiële adviezen van advocaten niet openbaar worden”, zegt Hans Kayaert, ceo en medestichter van Loc.tax.

Digitalisering van fiscaal proces

Daarnaast laat het platform van Loc.tax toe om samen te werken met interne en externe stakeholders in vele andere internationale compliance werkstromen. Kleine en grote bedrijven met internationale processen zijn geïnteresseerd in die oplossing. “Zo moeten zij bijvoorbeeld voor de nieuwe Europese DAC6-richtlijn specifieke informatie over bepaalde grensoverschrijdende transacties melden aan de overheid. Het zijn vaak beslissingen die de lokale operationele afdelingen nemen, zonder dat de taksverantwoordelijke op de hoogte is. Toch is het bedrijf verplicht om ze te melden en wel binnen de dertig dagen. We merken dat bedrijven hun taksafdelingen inkrimpen, terwijl hun verantwoordelijkheden sterk toenemen. Met Loc.tax bieden we een oplossing dankzij een doorgedreven digitalisering van de betroffen processen. Daarbij hoort ook een monitoring van de belangrijke datapunten. Dat moet bedrijven in staat stellen om het fiscale beheer van een bedrijf te documenteren en achteraf ook aan te tonen wat er op welk moment is beslist. Met de tool heeft het bedrijf een sluitende audit trail in handen en is het voorbereid op toekomstige regelgeving die nog meer transparantie zal eisen”, zegt Hans Kayaert.

Foto: Yves Schepers