Privacyverklaring

“Mijn appetijt voor cijfers is nog altijd groot”

1 april 2021
Tekst
Dirk Van Thuyne
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Na haar masterstudies toegepaste economische wetenschappen aan de KU Leuven ging Cindy Peeters aan de slag bij adviesverlener Deloitte. Meer dan twintig jaar bleef ze haar eerste werkgever trouw. Vorig najaar waagde de geboren Vlaams-Brabantse alsnog een carrièresprong en werd ze operations director bij Livlina. Het bedrijf met hoofdkwartier in Sint-Niklaas is gespecialiseerd in de opslag, distributie en andere logistieke diensten voor de farmaceutische sector. Cindy Peeters moet het snelgroeiende bedrijf klaarstomen voor de toekomst.

Waarom heb je voor Livlina gekozen? Wat is er bijzonder aan je job, aan het bedrijf?

Ik ben intussen een mid-veertiger en op die leeftijd begin je al eens na te denken over wat je nog allemaal wilt verwezenlijken in je leven. Ik heb het meer dan twintig jaar naar mijn zin gehad bij Deloitte, waar ik heel wat verschillende aspecten van het bedrijfsleven leerde kennen. In 2013 werd ik finance director, zes jaar later operations director. Vooral die laatste functie was helemaal mijn dada. Structuur brengen in een organisatie, processen efficiënter maken … daarin leef ik me helemaal uit. In het najaar heb ik beslist om de overstap te maken naar Pharma Distri Center, dat intussen met Livlina een nieuwe naam kreeg. Het is een vrij jong bedrijf met nog heel wat groeipotentieel en dat sprak me aan.

Wat zijn je prioriteiten bij Livlina?

Eerder dit jaar hebben we een nieuw distributiecentrum in Tessenderlo geopend. Daar kwam nogal wat bij kijken. In tegenstelling tot de drie andere magazijnen waar nog veel werk manueel gebeurt, draait de nieuwkomer bijna volautomatisch. Het gaat om een innovatieve investering met een prijskaartje van 58 miljoen euro. We zijn nog volop bezig met het rekruteren van een vijftigtal nieuwe medewerkers. Los daarvan bestaat mijn algemene taak bij Livlina erin om het snelgroeiende bedrijf te begeleiden bij de professionalisering, onder andere door de bedrijfsprocessen efficiënter te maken.

Meten is weten...

Klopt. De monitoring van de operationele processen en zeker ook de financiële rapportering zijn niet meer aangepast aan de noden van morgen. We moeten investeren in datamanagement. Livlina is heel klein begonnen. Dankzij de flexibiliteit en de toewijding van de medewerkers is het bedrijf flink gegroeid. We zijn nu op een niveau gekomen dat we structuur moeten brengen in de organisatie, in de eerste plaats in het belang van onze klanten. Om een bedrijf goed aan te sturen, heb je realtime-informatie nodig over het aantal orders, het aantal palletten enzovoort. Met een systeem als Power BI genereren we gemakkelijk cruciale data en volgen we zelf gekozen kpi's van nabij op. In de logistieke sector zijn de marges minimaal. Als je te laat schakelt, kom je al snel in de problemen.

Is je financiële achtergrond daarvoor een troef?

Mijn appetijt voor cijfers is nog altijd groot (lacht).

Hoe verloopt de rapportering en de communicatie met het moederbedrijf Febelco?

De groep bestaat uit moederbedrijf Febelco en daarnaast enkele dochterbedrijven. Een aantal diensten wordt centraal gestuurd, maar er heerst veel autonomie in elk van de dochterbedrijven. De groep is decentraal georganiseerd waarbij de verantwoordelijkheden op het bedrijfsniveau liggen.

We zijn een jaar na de uitbraak van covid-19. Inmiddels is de vaccinatiecampagne in ons land op kruissnelheid gekomen. Is daarin ook een rol weggelegd voor Livlina?

Momenteel kan ik daar niet veel over zeggen. Het is voor ons in elk geval een ander businessmodel. In onze klassieke activiteiten zijn we de logistieke rechterhand van de farmabedrijven en streven we naar een langetermijnrelatie. Voor de logistiek van de covidvaccins schrijft de overheid openbare aanbestedingen uit. We hebben alvast heel wat ervaring op dat vlak. Zo doen we bijvoorbeeld elk jaar de grote campagnes voor de griepvaccins. We beschikken ook over de noodzakelijke koelcellen om de vaccins op de juiste temperatuur te bewaren.

Is deze job gemakkelijk te combineren met je privéleven? Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?

Een nieuwe job betekent automatisch dat je opnieuw van nul begint. Je moet alles leren kennen. Ik ben gelukkig goed omringd door gedreven collega’s, waardoor de integratie – ondanks corona – vrij vlot verloopt. Ik kan bij mijn collega's terecht met al mijn vragen en dat is meteen een goede manier om elkaar beter te leren kennen. In mijn eerste honderd dagen heb ik een tandje moeten bijsteken, waardoor ik thuis iets minder aanwezig was. Ik weet dat zoiets tijdelijk is. Vroeger speelde ik tennis en later padel. Daarnaast trek ik regelmatig mijn wandel- of loopschoenen aan. Ik heb twee tienerdochters en niets is leuker dan samen te gaan shoppen.

Kader

Wat doet Livlina?

Livlina profileert zich als logistieke partner van de farmaceutische industrie. Het bedrijf beheert de voorraden van grote en kleine labo’s – zoals Sanofi, Alcon en dierenfarmaspecialist Elanco – en levert de medicijnen, voedingssupplementen en dierengeneesmiddelen bij hun klanten in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. De voorbije jaren kende Livlina een razendsnelle groei. In 2020 kon het voor het eerst de omzetkaap van honderd miljoen euro ronden. Livlina is een dochterbedrijf van Febelco, een coöperatieve die geneesmiddelen aankoopt en verdeelt bij meer dan drieduizend apothekers in ons land. Met de recente opening van het distributiecentrum in Tessenderlo (45.000 palletten) beschikt Livlina nu over vier vestigingen. De andere bevinden zich in Sint-Niklaas (30.000 palletten), Heusden-Zolder (20.000 palletten) en Bornem (5.000 palletten).

Meer in het topic: