Privacyverklaring

O&O-belastingvoordelen: België geeft weinig, maar wel gemakkelijk

21 april 2020
Tekst
Peter Ooms

Ayming maakte de vergelijking van België met 14 andere landen op het vlak van vrijgevigheid van de fiscale O&O-stimulansen. Het onderzoekt ook hoe gemakkelijk het is om ze aan te vragen.

“The Benchmark 2020” verzamelt en vergelijkt de belangrijkste fiscale stimulansen voor O&O van 15 landen in één enkele grafiek. Daarbij gebruiken de onderzoekers twee hoofdassen. De generositeit van de regeling (in %) en de administratieve eenvoud (weergegeven als Gemakkelijk, Middelmatig of Moeilijk).

Global R&D Tax Incentives

“‘The Benchmark 2020’ toont aan dat wij tot de minst genereuze landen op het vlak van fiscale stimulansen voor O&O behoren. Daarentegen doen we het vrij goed in vergelijking met de andere 14 landen wat betreft het gemak waarmee de aanvraag ingediend kan worden. Toch blijft het opstellen, indienen en opvolgen van een dossier voor een gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers of een investeringsaftrek een zeer complexe en tijdrovende aangelegenheid, vooral omdat de controles van de fiscus in 2019 en begin 2020 zijn verveelvoudigd. Deze bevindingen zullen vele landgenoten niet verbazen. Vandaar de noodzaak voor Belgische bedrijven om hun O&O-activiteiten op de meest strategische manier te plannen. Hier kan Ayming hen bijstaan.”Dat zegt Stefaan Heyvaert, Innovation Performance Manager van Ayming.

‘The Benchmark 2020’ kan integraal geconsulteerd worden op de website van Ayming.

Meer in het topic: