Privacyverklaring

Orsi Academy

19 februari 2020
Tekst
Peter Ooms

“We kunnen de efficiëntie van de geneeskunde nog sterk verbeteren”

Orsi Academy leert chirurgen te opereren met een medische robot. Alexandre Mottrie, pionier op het vlak van robotchirurgie in het OLV Aalst ziekenhuis, treedt op als CEO. Hij heeft nog ambitieuze plannen die hij toelicht tijdens het Robotics & Finance event op 3 maart.

Uit cijfers van de Verenigde Staten blijkt dat heel wat chirurgische ingrepen al snel tot een heropname van de patiënt leiden. In de helft van die gevallen is er sprake van complicaties als gevolg van de operatie. De Amerikaanse bedragen zijn enorm: 170 miljard dollar gaat jaarlijks naar chirurgische ingrepen. Heropnames kosten 40 miljard dollar. Als de helft daarvan veroorzaakt zijn door complicaties gaat het over 20 miljard dollar. Ik heb me als doelstelling gesteld om een groot deel van die medische verwikkelingen te voorkomen door een doelgericht gebruik van medische robots gekoppeld aan een goede opleiding van de chirurgen. Dat moet bijvoorbeeld in de VS op korte termijn een besparing van 10 miljard dollar mogelijk maken,” zegt Alexandre Mottrie.

Als een vluchtsimulator

Samen met Geert Vandenbroucke, Hoofd Anesthesie in het OLV Ziekenhuis Aalst, richtte Alexandre Mottrie Orsi Academy op in 2012. Het is in de eerste plaats een trainingscentrum waar chirurgen in een veilige omgeving hun vaardigheden op de chirurgische robots kunnen verbeteren met simulatoren en ingrepen op 3D-objecten en kadavers van dieren. “In dat opzicht is onze methode vergelijkbaar met de opleiding van piloten. Die moeten ook vele uren spenderen in de vluchtsimulator vooraleer ze de stuurknuppel van een echt vliegtuig in handen nemen. Wij willen de chirurgen in opleiding een gedegen voorbereiding geven vooraleer ze de robot gebruiken op echte mensen,” zegt Alexandre Mottrie.

Dat is echter wel nog een courante praktijk. Jonge chirurgen leren het vak door aanwezig te zijn bij echte operaties en hun eerste ingrepen uit te voeren op levend weefsel van patiënten. “Dat vergroot natuurlijk de kans op fouten. Een operatie met een leerling-chirurg erbij duurt langer en kost veel meer. Het aanbod van Orsi Academy naar de ziekenhuizen is dat een goede opleiding bij ons hen heel wat geld kan besparen. En dat zowel door een verbetering van de efficiëntie tijdens de operaties als achteraf door het terugdringen van de complicaties.”

Internationale uitstraling

Die boodschap vindt duidelijk ingang bij medische instituten in de hele wereld. Vorig jaar heeft Orsi niet minder dan 1500 chirurgen opgeleid. Dit jaar verwacht het opleidingscentrum een toename met nog eens zestig procent. “Slechts vijf procent daarvan zijn Belgen. We mikken op de hele wereld en verwelkomen hier zowel Australiërs, Zuid-Amerikanen, Russen als mensen uit India en de rest van Azië. Daarvoor zoeken we als organisatie ook de steun van een breed netwerk: zowel de KU Leuven als de Universiteit Gent treden op als peter. We werken nu met twee robotfabrikanten. Een resem beroepsfederaties, bedrijven, verzekeraars zijn betrokken in onze werking zodat we zeker zijn dat we alle stakeholders aanspreken.”

Ontwikkeling van de robot

“De toestellen die we nu gebruiken in de operatiekamer zijn geen autonome robots die zelfstandig werken. Het gaat om meester-slaaf telemanipulatoren die exact uitvoeren wat de chirurg wil. De handelingen zijn volledig vergelijkbaar met een klassieke operatie, maar dan wel in miniatuur: de robot kan drie tot vijf keer kleiner en fijner werken dan de mens. De chirurg werkt aan de hand van camerabeelden uit de buikholte op hoge-definitiebeeldschermen. Die arts ziet meer en kan dus beter beslissen. De fijne toestellen gaan in het lichaam door een kleinere opening en veroorzaken dus ook minder schade,” zegt Alexandre Mottrie.

Dat op zich zijn al beslissende voordelen voor heel wat medische ingrepen. Maar Orsi Academy werkt ook mee aan de verdere ontwikkeling van die toestellen. “In de toekomst zullen bijkomende sensoren kunnen detecteren over welk type weefsel het gaat, zodat de chirurg de kracht van de snede kan aanpassen. De snelle ontwikkeling van artificiële intelligentie zal ook in de geneeskunde leiden tot automatische beslissingen door de machine. Dat noemen we smart surgery. Ik verwacht dat de geneeskunde sneller zal veranderen in de komende tien jaar dan in de voorbije honderd jaar.”

Dat zal het aantal medische robots zeker doen toenemen. En dat leidt onvermijdelijk tot vragen over kosten en budgetten. “Nu al zijn er een 35 robots geïnstalleerd in België. Het ziekenhuis in Aalst waar ik werk heeft er drie, daarnaast hebben ook Brugge en Leuven, meer dan één robot. Ik denk dat het goed is dat we die toestellen op een beperkt aantal plaatsen inzetten en niet verspreid over elk ziekenhuis in België. Dat zal ook de kosten in bedwang houden.”

“Ik verwacht dat de geneeskunde sneller zal veranderen in de komende tien jaar dan in de voorbije honderd jaar”. Alexandre Mottrie

Wil je Alexandre Mottrie 'live' aan het werk zien en een rondleiding krijgen in de Orsi Acedamy? Registreer je dan nu voor ons event 'Robotics & Finance'.

Meer in het topic: