Privacyverklaring

Wat cfo’s leren van Chinese innovatie

29 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Jun Jiang

Nu zelfs een Duits icoon als Volkswagen in eigen land autoassemblagefabrieken sluit onder druk van de Chinese concurrentie, loont het de moeite te kijken wat China ons leert. Professor Rudy Aernoudt en een dozijn Belgische ondernemers trokken naar China, waar de snelheid van innovatie hoge toppen scheert. "Chinese regio’s lokken ondernemingen met subsidies en zoeken mee naar geschikte productielocaties”, aldus Guy Louis.

FDmagazine: Hoe verschillen de financieringsstructuren van Chinese bedrijven van die van Belgische bedrijven?

Rudy Aernoudt: “Veel ontwikkelings- en onderzoeksprojecten zijn gebaseerd op een gezamenlijke financiering met EU-landen. De financiering in China lijkt sterk op die in Europa: ze gebruiken bankfinanciering, private equity kapitaal, en trekken vervolgens naar de beurs. Ik merk ook een compartimentering op van de financiële risico’s: elke partij binnen een industriële groep haalt individueel fondsen op.”

Denis Leysen: “Veel Chinese oprichters hebben gestudeerd of gewerkt in Europa of de VS, en ze spreken perfect Engels. Hun langetermijnmentaliteit is diep ingebakken in hun cultuur. Dat zie je in hun eeuwenoude geschiedenis, zoals de bouw van de Chinese muur. De plannen van het overheidsbeleid worden rigoureus gevolgd.”

Gwenn Sonck: “Chinese bedrijven nemen sneller beslissingen. De Chinese overheid heeft een lange termijnstrategie, investeert sterk in onderzoek en ontwikkeling en biedt subsidies om innovatie te ondersteunen bij ondernemingen die een maatschappelijke bijdrage leveren.”

Guy Louis: “Ik heb de sterke concurrentie opgemerkt tussen verschillende regio’s in China. Zoals Vlaanderen en Wallonië investeren in het aantrekken van buitenlandse bedrijven, doen Chinese regio’s dat ook, maar op een veel grotere schaal. Ze lokken ondernemingen met subsidies en helpen je met het vinden van de geschikte locatie.”

Denis Leysen: “Wanneer je een joint venture opzet met een lokale Chinese partner, bescherm je je eigen belangen beter. Lokale spelers kennen het rechtssysteem en beschikken over expertise en kapitaal.”

FDmagazine: Hoe kunnen Belgische bedrijven beter inspelen op de groeiende investeringen van Chinese bedrijven in België?

Jun Jiang: “De Antwerpse haven is een belangrijke toegangspoort voor Chinese bedrijven. Hoewel de capaciteit soms beperkt is, blijven ze geïnteresseerd in samenwerking met Belgische partners.”

Gwenn Sonck: “Ieder bedrijf dient een Chinastrategie te hebben. Niet alleen wat export of investeringen betreft maar ook voor het assisteren van Chinese bedrijven die zich in Vlaanderen willen vestigen. Denk aan het leveren van diensten of bij de marketing van hun producten.

Rudy Aernoudt: “Politiek speelt een belangrijke rol. Brussel is gekender bij Chinese investeerders dan België zelf. Onze politieke structuren en regio's dienen samen te werken om aantrekkelijk te blijven voor Chinese investeringen.”

Tot slot, welke tips heb je voor CFO’s die beslissen over investeringen in China?

Denis Leysen: “Omring jezelf zeer goed, ga ter plaatse kijken en vind de juiste lokale spelers.”

Guy Louis: “Bekijk verschillende steden en regio’s en opteer voor lokale ondersteuning.”

Gwenn Sonck: “Om een correct inzicht in de lokale markt te ontwikkelen, kies de juiste experten, maak een goede analyse van een geschikte partner en ga kijken ter plaatse.”

Rudy Aernoudt: “Zonder partner lukt het niet. Werk via de structuur van een joint venture en met lokale financiering. Redeneer niet dat ondernemen loopt zoals in de Europese Unie. Ga eerst ter plaatse proeven.”

ID:

Dit is het tweede gedeelte van een rondetafelgesprek met de deelnemers aan de reis naar China. Het volledige gesprek lees je in FDmagazine. Interesse in een membership? Contacteer ons gerust voor meer informatie.

De volgende China missie (geleid door Rudy Aernoudt) heeft plaats van 17 tot 24 februari 2025.

Gwenn Sonck en Rudy Aernoudt in China