Privacyverklaring

“Vermogen diversifiëren met smart deal”

1 april 2022
Tekst
Gastauteur

Lara Van Der Zwalmen, masterstudente Economie, Recht en Bedrijfskunde aan de KU Leuven, maakte tijdens haar stage bij SDM Valorum kennis met het concept van smart deals. De onafhankelijke corporate finance-speler ontwikkelde deze als oplossing voor ondernemers die willen ‘cashen’, maar niet bereid zijn de leiding van hun bedrijf uit handen te geven en graag extra kennis in huis willen halen.

“Er is bij ondernemers vaak sprake van een disbalans tussen het bedrijfsvermogen en privévermogen”, zegt Lara. Velen van hen staan ook niet te springen om hun onderneming te verkopen omdat ze zich goed voelen in hun rol van bedrijfsleider. SDM heeft daar een oplossing voor gevonden door middel van een verkoop waarbij de ondernemer terug voor een groot deel instapt, al dan niet met familie, om opvolging te verzekeren. Daarnaast stapt ook een deel investeerders mee in het bedrijf.  Het merendeel van hen is zelf ondernemer en zien een smart deal als een manier om hun vermogen te diversifiëren. De verschillende investeerders vormen op die manier een hecht netwerk. “Het gaat om een simpele buy-out waar SDM Valorum zijn eigen draai heeft aan gegeven op basis van de noden van hun klanten”, zegt Lara.

Praktische werking

Eerst en vooral vindt er een bepaling van de faire waarde van het bedrijf plaats. Hierbij is het gebruik van multiples, zoals het aantal maal de nettowinst waartegen een bedrijf noteert, aan de orde. Dit staat in contrast met de opleiding van Lara waar er veel tijd gaat naar het toepassen van de DCF-methode als waarderingstechniek.

Ten tweede werkt het team van SDM Valorum een toekomstplan met een bijpassend financieel plan uit waarbij er extra aandacht gaat naar de aanwezigheid van voldoende liquiditeiten binnen het bedrijf. Hierna gebeurt er een voorstelling van het bedrijf aan potentiële investeerders.

Ten slotte gaan ze over tot de praktische voltooiing van de smart deal door de oprichting van een nieuwe vennootschap die de aandelen van de ondernemer koopt. In de nieuwe vennootschap neemt de ondernemer dan een minderheidsparticipatie in en krijgen medewerkers de keuze om mee in te stappen. Individuele investeerders tekenen hierna in op de resterende aandelen. De rol van de individuele investeerders is vergelijkbaar met een private-equityspeler, maar er is toch een belangrijk onderscheid. Zo ligt de focus bij een smart deal méér op het ondernemerschap en niet louter op het behalen van een financieel rendement. Dit is ook duidelijk te merken na de transactie, wanneer er een gezamenlijk ondernemingsplan met langetermijnvisie opgesteld wordt door alle aandeelhouders om een succesvolle toekomst van het bedrijf te verzekeren.

Meer in het topic: