Privacyverklaring

Wat er gebeurde sinds de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag

11 mei 2023
Tekst
Jo Cobbaut

De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag leidt niet tot meer ziekteverzuim. Integendeel.

Sinds eind november vorig jaar kunnen werknemers drie keer per jaar één dag afwezig blijven van het werk wegens ziekte, zonder dat ze daarvoor naar de huisarts moeten voor een ziektebriefje. Uit data van 260.000 werknemers leerde hr-dienstenbedrijf Acerta dat het kort verzuim op de werkvloer (minder dan een maand afwezig door ziekte) de afgelopen drie maanden bijna vijf procent lager lag dan het jaar voordien.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging 3,4 procent van de werkbare uren verloren door kort ziekteverzuim, in 2022 was dat nog 3,6 procent.

Tegelijk waren er in het eerste kwartaal van 2023 minder zieken op de werkvloer. 72,6 procent van de werkende Belgen was de afgelopen maanden geen enkele dag ziek, vorig jaar was dat maar 70,5 procent.

Keerzijde van de medaille

Anderzijds is er méér ziekteverzuim van exact één dag sinds de afschaffing van het ziektebriefje. In de eerste drie maanden van dit jaar zat 10,9 procent van de werknemers één of meerdere keren exact één dag ziek thuis. In 2022 was dat 10,6 procent en in coronajaar 2021 was dat 9,3 procent.

Ook het aantal werknemers dat effectief één keer één dag ziek thuisbleef, is gestegen van 2,4 procent in het eerste kwartaal van 2022 naar 3,0 procent in het eerste kwartaal van 2023.

Percentage werknemers ziek voor één dag (één of meerdere keren), eerste kwartaal

Vertrouwen opbouwen

Miet Vanhegen, experte mentaal welzijn van Acerta Consult, concludeert dat misbruik niet onvermijdelijk is en dat het loont voor bedrijven om “vertrouwen op te bouwen met hun werknemers en ervan uit te gaan dat werknemers het systeem niet zullen misbruiken. Een sterk aanwezigheidsbeleid dat focust op het bespreekbaar maken van ziekteverzuim, op sensibilisatie en op activatie is in dat kader onontbeerlijk.”

Meer in het topic: