De jaarlijkse BVFA-Award voor Beste Financiële Communicatie gaat naar WDP. De jury prijst WDP in de beoordeling omwille van zijn heldere en snelle rapportering van de jaar- en halfjaarresultaten, in het bijzonder met betrekking tot de samenstelling van het vastgoedpatrimonium en de investeringen in nieuwe logistieke activa.
De Belgische Vereniging van Financiële Analisten ABAF-BVFA deelde op 21 november voor de 64ste keer prijzen uit aan beursgenoteerde Belgische bedrijven die het voorbije jaar uitblonken in informatie bestemd voor en communicatie met de financiële analisten. Dit jaar beoordeelde de jury de communicatie van 52 bedrijven.
WDP blinkt in de beoordeling uit op het vlak van heldere en snelle rapportering van de jaar- en halfjaarresultaten, zeker als het gaat over de samenstelling van het vastgoedpatrimonium en de investeringen in nieuwe logistieke activa. Ook de competentie van de IR-verantwoordelijke werd zeer hoog ingeschat. De analisten waren zeer opgetogen over de kansen om met het topmanagement van WDP in contact te komen. De publicatie van de consensusvooruitzichten kreeg net niet de perfecte score.
De bedrijven die de hoofdprijs de voorbije drie jaar wegkaapten (Shurgard in 2023, Telenet in 2022 en Solvay in 2021), mogen in de editie van dit jaar en binnen deze categorieën wel wedijveren met de andere bedrijven, maar komen niet in aanmerking voor de hoofdprijs. WDP kaapt dit jaar de award dus weg ook omdat Shurgard en Solvay in de voorbije drie jaar de hoofdprijs hadden gewonnen. Ontex en Bekaert vervolledigen de top-5.
Je leest later deze week een interview met Alexander Makar, head of IR & capital markets bij WDP op FDmagazine.be.
Naast de belangrijkste award ‘Prijs voor Beste Financiële Communicatie’, worden dit jaar vier deelprijzen toegekend.
Deze award wordt toegekend aan het bedrijf dat het best inzicht geeft in en communiceert over zijn verwachte financiële resultaten en toekomstige ontwikkelingen in ruime zin. Traditioneel vinden we in de top-vijf vooral bedrijven terug uit sectoren met eerder stabiele inkomsten zoals de vastgoedsector, de bank- en de nutssector. Maar er zijn ook uitzonderingen op deze regel.
Ondanks zijn eerder cyclische afzetmarkten slaagt Solvay er toch in om al vroeg in het boekjaar duidelijke en gekwantificeerde vooruitzichten naar voor te schuiven. De consequente publicatie van gedetailleerde kwartaalresultaten gebruikt het bedrijf om deze verwachtingen verder te verfijnen of zo nodig bij te schaven naarmate het boekjaar vordert. De communicatie over de strategie wordt als zeer goed beoordeeld alsook de kapitaalinvesteringen nodig om de strategische prioriteiten uit te voeren.
Plaatsen twee en drie gaan naar Shurgard en WDP. Ondanks de grote impact van externe parameters deinzen de andere bedrijven uit de top 5 - Sipef en Melexis - er niet voor terug om becijferde verwachtingen te communiceren en te kaderen binnen de lopende of verwachte marktomstandigheden.
Het IR-team van Shurgard wordt in het bijzonder gewaardeerd voor zijn dossierkennis en behulpzaamheid naar analisten toe (modellering; beantwoorden van vragen enzovoort). Ook de nauwe betrokkenheid van ceo en cfo in de communicatie verklaart mee de hoge score. De data en informatie over het bedrijf en de markt die worden gedeeld tijdens de meetings met analisten worden bestempeld als “een goudmijn”. Tenslotte krijgt Shurgard een zeer hoge score voor het systematisch verzamelen en ter beschikking stellen op zijn website van gedetailleerde consensusverwachtingen, voorafgaand aan de publicatie van de financiële resultaten.
Als nummer twee scoorde Ontex uitmuntend voor de beschikbaarheid van de IR-verantwoordelijke maar ook voor de publicatie van “ad-hoc” persberichten met een gekwantificeerde toelichting bij relevante tussentijdse gebeurtenissen (bijvoorbeeld desinvesteringen). Barco, EVS en Deceuninck vervolledigen de top 5.
Het verzamelen en ter beschikking stellen van consensusvooruitzichten heeft de voorbije jaren alleen maar aan belang gewonnen. Beurskoersen reageren in de eerste plaats niet op de bekendmaking van goede of slechte financiële resultaten. Het zijn vooral de verrassingen, in goede of slechte zin, die de richting van de koersen bepalen.
Niet minder dan vijf bedrijven haalden de maximum score. Een verdere verfijning drong zich dan ook op: werden de verwachtingen ook opgesplitst per divisie, werden de hoogste en laagste schattingen bijgevoegd, werd de datum van het opmaken van de consensus vermeld? Deze verfijning maakte het mogelijk om uiteindelijk twee winnaars aan te duiden: Elia en KBC Group.
Bij beiden krijgen beleggers een gedetailleerd beeld van de lat waar het bedrijf over moet om (positief) te verrassen. Zo kan iedereen inschatten of ze zich eerder bij de optimisten of de pessimisten mogen rekenen. Bij KBC Group valt het grote aantal financiële parameters op dat bij de vooruitzichten is inbegrepen. Elia geeft via een drop-down menu de mogelijkheid om te kiezen op welke schattingen men wil focussen.
De organisatoren van de Prijs zijn van oordeel dat de inspanningen van de bedrijven die niet tot de Bel20 index behoren beter naar waarde kunnen worden geschat via een eigen specifieke Award.
Shurgard kaapt dit jaar opnieuw de Prijs weg als beste Mid & Small Cap, en wel met een grote voorsprong.
Met de rapportering van de financiële resultaten gooit het bedrijf hoge ogen, in het bijzonder met de duidelijke presentatie en toelichtingen over de opbrengsten en kosten, maar ook met de investeringen in vaste activa en de schuldpositie. De presentatie van alternatieve (niet-IFRS) criteria (zoals bijvoorbeeld inkomsten per beschikbare vierkante meter) krijgt zelfs van elke deelnemer de hoogst mogelijke score.
Shurgard slaagt er ook in om haar strategie op de meest heldere manier toe te lichten. De prioriteiten van het bedrijf op de langere termijn worden daarbij onderbouwd met duidelijke en gekwantificeerde objectieven.
Ontex, Bekaert, Proximus en SIPEF zijn andere laureaten voor deze award.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.