Privacyverklaring
Vincent Lambrecht Vincent Lambrecht, Directeur vermogensplanning CapitalAtWork
Tekst
Thomas Laureys

‘Beleggers willen vooral transparante communicatie’

7 april 2025
Open communiceren maakt bedrijven aantrekkelijk voor beleggers
Waarin beleggen bedrijven? Ontdek waarom free cash flow de sleutel is, hoe competitieve voordelen cruciaal zijn en waarom vermogensbeheerders bedrijven met hoge schulden mijden. Verder duiken we in de complexe wereld van bedrijfsoverdrachten en hoe je die succesvol aanpakt.

Waarin beleggen bedrijven? Ontdek waarom free cash flow de sleutel is, hoe competitieve voordelen cruciaal zijn en waarom vermogensbeheerders bedrijven met hoge schulden mijden. Verder duiken we in de complexe wereld van bedrijfsoverdrachten en hoe je die succesvol aanpakt.

Waar zoeken beleggers naar in bedrijven? We bespraken deze vraag met vermogensbeheerder CapitalAtWork en stonden stil bij de komende golf aan bedrijfsoverdrachten en verkopen.

Welke criteria zijn voor beleggers belangrijk bij hun investeringsbeslissingen? Erwin Deseyn, hoofd beleggingen bij CapitalAtWork, wijst op het belang van free cash flow. “Dat is voor ons de ultieme maatstaf op vlak van waardering. Zonder cashflow is de waardebepaling louter een kwestie van vraag en aanbod. Dan is het moeilijk om houvast te vinden bij de intrinsieke waarde van activa.”

Vervolgens stipt hij het belang van ‘moats’ aan. Dat zijn kwalitatieve aspecten van een bedrijf, die het een competitief voordeel geven en waarmee het zich kan onderscheiden van concurrenten. “Denk bijvoorbeeld aan schaalgrootte of patenten, zoals in de farmaceutische industrie. Ook netwerkeffecten komen in aanmerking. Een goed voorbeeld daarvan zijn technologieplatformen als Uber en Google. Hoe meer leden zij hebben, hoe sterker hun netwerk en bijgevolg het bedrijf wordt. Dat is een heel schaalbaar gegeven.”

Het belang van communicatie

Zijn er ‘rode vlaggen’ die een bedrijf oninteressant maken voor beleggers? “Wij blijven weg van bedrijven met veel schulden op de balans en bedrijven die heel kapitaalintensief zijn.” Bij dat laatste gaat het om sectoren die door de aard van hun model continu om investeringen vragen. “Zoals de bouwsector. Dit staat in sterk contrast met softwarebedrijven die zeer kapitaalextensief zijn.”

Erwin Deseyn geeft mee dat bedrijven zich aantrekkelijker kunnen maken voor beleggers. “Heel duidelijk en transparant communiceren is daarbij belangrijk. We willen de essentie helder meekrijgen, zodat we een correcte waardering kunnen maken. Bedrijven kunnen daarbij best duidelijk het onderscheid maken tussen recurrente en niet-recurrente investeringen.” Hij wijst er nog op dat het belangrijk is dat de investor relations manager vlot bereikbaar is. “Zodat we makkelijk vragen kunnen stellen en snel beslissingen kunnen nemen.”

Overdracht

Door de vergrijzing worden veel bedrijven verkocht of overgedragen aan de volgende generatie. “Het komende decennium zal naar verwachting 70 procent van de kmo’s van eigenaar veranderen. Ofwel door een interne familiale overdracht, dan wel door een externe verkoop. De overdracht van een familiebedrijf vraagt een jarenlange voorbereiding,” legt Vincent Lambrecht, directeur vermogensplanning uit. Een realiteit waarvan de financiële afdelingen van bedrijven zich ten volle bewust moeten zijn. “Want de CFO’s en het management van die bedrijven kunnen een sturende of adviserende rol spelen voor de familie en de aandeelhouders. Ze begeleiden ook de voorafgaande stappen.”

Daarnaast hebben verscheidene tussenpersonen (zoals notarissen, boekhouders en revisors) een belangrijke functie. “Vermogensplanners spelen dan weer de rol van spelverdeler. We brengen de te nemen stappen in kaart en houden de belangen van alle betrokken partijen in het oog.” Daarbij trachten ze er op toe te zien dat de hele planning zo transparant en eenvoudig mogelijk verloopt. “Want hoe complexer, hoe meer risico op misverstanden en fiscaal/juridische implicaties.”

Wat zijn de belangrijkste tips om dit proces vlot te laten verlopen? “In de eerste plaats er op tijd aan beginnen en professionele begeleiding zoeken. Om een overdracht financieel makkelijker te laten verlopen, is het raadzaam om de jaren ervoor alle overtollige cash of activa, die niet dienen voor de bedrijfsvoering, uit de vennootschap te halen. Dit vereist een proactieve aanpak, waarbij alle wettelijke mogelijkheden (kapitaalvermindering, dividenduitkering, liquidatiereserve, afsplitsing, enz.) bekeken worden.” De finale stap in de bedrijfsoverdracht is de fiscaal/juridische uitwerking. “Denk daarbij onder meer aan de schenking van aandelen, gedeeltelijke verkoop gecombineerd met schenking, verkoop op lijfrente, enzovoort.”

Valkuilen

Bij een overdracht kan het ook mislopen. “Vaak zien we dat de betrokken partijen te veel en te snel in het proces focussen op wat de waarde van het bedrijf is en op hoe men de aandelen bij de overnemer(s) kan krijgen.” Hieraan moet een proces voorafgaan dat de fundamenten legt voor een succesvolle bedrijfsoverdracht.

Het is belangrijk om daarbij voldoende aandacht te besteden aan de ruimere familiale context. “Anders ontstaat hier mogelijk een kweekvijver voor toekomstige familiale discussies. Eerst moeten belangrijke knopen doorgehakt worden. Wie zal nog een rol spelen in het bedrijf en wie niet? Wie zal aandeelhouder blijven? Wie wordt uitbetaald en wie verlaat het bedrijf?” Deze vragen dragen vaak een belangrijke emotionele lading. “Dat mag zeker niet onderschat worden.” Bij een ‘koude overdracht’ speelt dit minder een rol. “Bijvoorbeeld bij verkoop aan een externe partij, al dan niet de hoogstbiedende.”

Dit artikel verscheen in het printmagazine van maart. Interesse in een membership? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Erwin Deseyn Erwin Deseyn, Hoofd beleggingen bij CapitalAtWork