Privacyverklaring
Nicolas Priem
Nicolas Priem, Managing Director & CIO bij Tioga Capital Partners
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Nicolas Priem

Blockchain voor de CFO

7 april 2025
Geld ophalen, niet alleen bij banken, maar bij alle partijen die geld willen lenen
Op de CFOconferenz deelt Nicolas Priem zijn inzichten over de impact van blockchain en cryptomunten op het werk van de CFO. Ontdek hoe blockchaintransacties internationale betalingen kunnen vereenvoudigen en kosten verlagen, en wat de toekomst zal brengen met de regelgeving van Donald Trump.

Op de CFOconferenz deelt Nicolas Priem zijn inzichten over de impact van blockchain en cryptomunten op het werk van de CFO. Ontdek hoe blockchaintransacties internationale betalingen kunnen vereenvoudigen en kosten verlagen, en wat de toekomst zal brengen met de regelgeving van Donald Trump.

Op CFOconferenz deelde Nicolas Priem van Tioga Capital Partners zijn visie over hoe blockchaintechnologie en de toepassing van cryptomunten de dagelijkse praktijk van de CFO zullen veranderen.

Heeft blockchain een reële toekomst?

Nicolas Priem: “Ik zie zowel in de Verenigde Staten als in Europa een resem ondernemers aan de slag gaan met blockchaintechnologie. Het gaat om heel slimme enthousiastelingen die intussen ook ondersteuning krijgen van zeer grote investeringsfondsen zoals Sequoia en Andreessen Horowitz. Daarbovenop zie je dat giganten zoals Blackrock crypto-ETF’s op de markt brengen voor consumenten-beleggers. Dat kan nu omdat die producten ook zijn goedgekeurd door de marktautoriteiten in de Verenigde Staten. Dat was eerder al gebeurd door de Europese regelgever met MICA.

Daarnaast zien we de stijgende aanvaarding van bitcoin door een breed publiek. De overschrijding van de waarde van honderdduizend dollar voor één bitcoin is daarvan het ultieme bewijs. Steeds meer zien consumenten, bedrijven, en de financiële investeerders bitcoin als het digitale goud. Er is slechts een beperkte hoeveelheid van beschikbaar en ze kunnen ook niet worden bijgemaakt. Dat in tegenstelling tot de standaardmunten zoals dollars of euro’s. Over dat klassiek geld groeit de ontgoocheling door de voortdurende ontwaarding.

Ik verwacht dat ook de grote investeerders zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een stuk van hun kapitaal in cryptomunten zullen beleggen als bescherming (hedge) tegen de ontwaarding van het geld, net zoals ze dat nu al doen met bijvoorbeeld goud. Maar in tegenstelling met dat edelmetaal hebben cryptomunten en bitcoin een veel grotere upside: het potentieel om in prijs te stijgen. In het algemeen zie ik dus een context waarin de nieuwe Web3 technologie goed kan gedijen.”

Zijn er ook concrete toepassingen die niet mikken op de investeerders, maar op de dagelijkse praktijk van de financieel directeur van een organisatie?

Nicolas Priem: “Zeker. In de eerste plaats denk ik dan aan de problematiek van de internationale betalingen. Dat is een dagelijkse klacht bij multinationals met vestigingen in verschillende landen. Om geld van het ene naar het andere land over te brengen, zijn er vaak heel wat tussenschakels nodig met een resem financiële instellingen en corresponding banks. Die willen allemaal vergoed worden, zodat de transactiekosten flink oplopen. Het duurt vaak ook erg lang voor het geld uiteindelijk op de juiste rekening staat. Nu zie je dat blockchainoplossingen met stablecoins (cryptomunten die hun waarde koppelen aan een reële munt zoals de dollar) heel transparant en heel snel die gelden kunnen overmaken. Dergelijke oplossingen komen nu in de schijnwerpers door de overname van stablecoinbedrijf Bridge door betalingsgigant Stripe en door Visa’s aankondiging om samen te werken met Solana.

In dat kader is de digitalisering van activa een belangrijke trend. Met ons VC-fonds investeren we in oplossingen voor zogenaamde real world assets (RWA) die op een blockchain kunnen verhandeld worden. Het gaat om digitale tegenhangers van cash, leningen, obligaties, aandelen, maar ook vastgoed of kunstwerken. Die kunnen dan dienen als waarborg voor financiering. Op die manier kunnen bedrijven geld ophalen buiten de banken om. Vaak betalen bedrijven nu meer dan één procent transactiekosten op een lening. Dat kan dus een stuk minder worden. Maple Finance heeft de hele backofficearchitectuur van een bank op een blockchain in smart contracts gegoten. Daardoor zou dat veel sneller moeten verlopen en ook een stuk minder kosten. Tegelijk kan je veel breder geld ophalen: niet alleen bij banken, maar bij alle partijen die geld willen lenen. Maple zorgt voor de correcte onboarding van die partijen met een volledig KYC en AML-proces. PV01, een ander bedrijf dat we in portefeuille hebben, financiert zo in de eerste plaats andere blockchainbedrijven. Toegegeven: dat blijft allemaal nog kleinschalig. Maar ik zie wel dat de traditionele banken hierin interesse tonen.

Dergelijke toepassingen kunnen ook goed van pas komen voor bedrijven die veel kleine betalingen nodig hebben in het kader van subscriptions en dergelijke. Zo zijn er steeds meer door het succes van SaaS toepassingen. Maar ook een uitgeverij kan zijn voordeel doen door betalingen toe te laten via cryptomunten want de kosten daarvoor zijn een stuk lager dan van klassieke systemen als Stripe of PayPal. In de Verenigde Staten zie je dat vaak nu al gebeuren.”

Zal de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een invloed hebben op de doorbraak van cryptomunten en blockchaintoepassingen?

Nicolas Priem: “Hij heeft zijn voorliefde voor technologie nooit onder stoelen of banken gestoken. Dat is alvast een goed teken. WEB3-bedrijven hebben nood aan een duidelijke regelgeving en die komt er nu wel aan. In het Huis van Afgevaardigden was FIT21 voor digitale assets al aanvaard en nu zal ook de senaat snel volgen. Een duidelijke regelgeving vermindert het risico voor alle betrokkenen. Een heel resem spelers kunnen het zich niet permitteren om te investeren in iets wat mogelijk onwettelijk is. Zodra die twijfel van de baan is, zullen die toepassingen veel sneller breed in de markt gezet worden. FIT21 zal ook een aantal regels versoepelen, zoals een aantal controles die de SEC, de toezichthouder op de Amerikaanse beurzen, momenteel nog uitvoert.”