Privacyverklaring

Aantal faillissementen in stijgende lijn, maar nog onder precovidniveau

4 november 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Photo by Fons Heijnsbroek on Unsplash

Afgelopen maand oktober gingen 968 ondernemingen failliet. In vergelijking met oktober vorig jaar betekent dit een stijging met 37,30 procent.

Hoewel de trend van het aantal faillissementen duidelijk stijgend is, blijft het cijfer licht onder de aantallen van het precrisisniveau. “Bekijken we de cijfers over de eerste tien maanden van dit jaar, dan bedraagt het totale aantal uitspraken 8.166. Ten opzichte van dezelfde periode in 2021 is dat een stijging met 49,62 procent. Ook dit cijfer blijft nog onder de volumes die we in de jaren voor de covidcrisis noteerden”, meldt Graydoncreditsafe

Bouw en horeca bovenaan

Op sectorniveau zien de analisten van het kantoor na tien maanden in alle sectoren een stijging. De horeca staat met 1.329 uitspraken (een verschil van 556 in vergelijking met dezelfde periode in 2021) voor een stijging van 71,93 procent. Het aantal faillissementen in deze sector was in 2021 wel uitzonderlijk laag. De bouwnijverheid zorgt met 1.684 uitspraken nog steeds voor het grootste volume aan faillissementen.