Privacyverklaring

Allianz Risk Barometer 2019: cyberrisico's mee aan de top

15 januari 2019
Tekst
Peter Ooms

Allianz Risk Barometer 2019: cyberrisico's mee aan de top

Volgens de Allianz Risk Barometer 2019 worden cyber-incidenten (37% van de antwoorden) samen met bedrijfsschade (37% ) als de belangrijkste bedrijfsrisico’s wereldwijd gezien. In de nasleep van de mega datalekken en privacy schandalen, grote IT-storingen en de invoering van GDPR, is cyberrisico nu een topprioriteit voor bedrijven in 2019 en erna.

Klimaatverandering en een gebrek aan goed opgeleide werkkrachten zijn globaal de grootste stijgers dit jaar. Tegelijkertijd zijn bedrijven steeds meer bezorgd over aanpassingen in voorschriften en wetgeving.

De jaarlijkse enquête over wereldwijde bedrijfsrisico's van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) omvat de standpunten van 2415 experts uit 86 landen, waaronder CEO's, risk managers, makelaars en verzekeringsdeskundigen.

Belangrijkste bedrijfsrisico’s in België

Cyber incidenten (#1 met 58% van de antwoorden), bedrijfsschade en marktontwikkelingen (beiden #2 met 36% van de antwoorden).

Belgische bedrijven zijn voor bezorgd om klimaatveranderingen en de toenemende volatiliteit van het weer maar ook om diefstal, fraude en corruptie. Deze risico’s komen dit jaar voor het eerst de lijst binnen.

"Het verbaast ons niet dat cyber het grootste risico blijft in België.  De significante stijging van 15 procentpunten toont aan dat het een dagelijkse bezorgdheid is bij Belgische bedrijven en op de agenda staat van de directies", zegt Patrick Thiels, CEO van AGCS België en Mediterranean Region.

Meer in het topic: