Privacyverklaring

Laurent Marcelis aan de slag bij Enhesa

17 april 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Laurent Marcelis (foto Wouter Van Vaerenbergh)

Sinds 15 april is Laurent Marcelis aan de slag als group cfo bij Enhesa, na een periode van meer dan zeven jaar als cfo bij Unifiedpost.

Enhesa is een vrij onbekend Belgisch bedrijf dat toch wereldwijd actief is. Het verzamelt alle mogelijke informatie over wetgevingen en regels met betrekking tot environment, health & safety (vandaar de naam) in meer dan tweehonderd landen. Het heeft honderden juristen in dienst die de wetsaanpassingen opvolgen en verzamelen. Op die manier beschikken internationale bedrijven altijd over de meest actuele informatie die van belang is voor hun producten en processen. Enhesa hanteert hiervoor een abonnementsformule.

Compliance en duurzaamheid

Laurent Marcelis werkt als group cfo vanuit het hoofdkwartier in Brussel. Enhesa heeft ook vestigingen in Canada, China, Japan, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. “Ik vind het heel bijzonder dat een Belgisch bedrijf hier vrijwel onbekend is, maar tegelijk klanten heeft onder de allergrootste organisaties: Amazon, Apple, Google, Mastercard, Bayer, Johnson & Johnson, GSK, Porsche … om er maar enkele te noemen. Het aanbod van Enhesa past ook perfect in de nieuwste trends naar compliance en duurzaamheid”, zegt Laurent Marcelis.

Rapportering en budgetproces versterken

Wat is zijn opdracht bij zijn nieuwe werkgever? “Enhesa is nu in handen van twee grote Amerikaanse private-equitybedrijven: CGE en Bregal Sagemount. Die hebben al voor een snelle uitbreiding gezorgd. Nu moet de financiële afdeling verder uitgebouwd worden om de toekomstige groei aan te kunnen. Dat wil zeggen dat we in de eerste plaats de verschillende financiële rapporteringen en het budgetproces versterken”, zegt Laurent Marcelis.

Meer producten en diensten verkopen

Hoe wil Enhesa die groei verwezenlijken? “Zowel door overnames als organisch. Het lijstje met klanten is nu al indrukwekkend, maar we denken dat we bij het bestaande cliënteel bijkomende producten en diensten kunnen verkopen. Bedoeling is dat die upsell voor een belangrijk stuk van de groei zorgt.”

Laurent Marcelis was voordien zeven jaar cfo van Unifiedpost. Voor die periode had hij verschillende financiële en bestuursverantwoordelijkheden bij organisaties als Belfius en Pwc. Hij begon zijn carrière bij IBM.