Privacyverklaring

Van de klassieke paden afwijken

22 april 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
James Arthur

Joost Talloen, cfo van Parkwind: “Het parcours van Parkwind kan je vergelijken met een lange oriëntatieloop.”

Oriëntatielopen is een parcours zo snel mogelijk afleggen. Dat parcours is ontworpen op een kaart, exclusief voor de oriëntatieloper. De omloop bestaat uit punten waar je moet passeren en je chip registeren. Kaartlezen is een essentiële vaardigheid, net zoals een ijzersterke fysieke conditie. Want je wijkt af van de klassieke paden en betreedt een oneffen terrein. Het is navigeren en springen over natuurlijke hindernissen.

De meeste oriëntatielopen doe je in de natuur. Sporadisch in een stedelijke omgeving. De Belgische Ardennen zijn een klassieker, maar de mooiste omlopen tref je aan in de Alpen en in Scandinavië. In België is de toestemming van Natuur en Bos nodig om van de paden weg te gaan. In het buitenland is er meer vrijheid. De pracht van de omgeving doet me deconnecteren. Ik ga er volledig in op. Mijn focus ligt helemaal op de kaart, het parcours en de omgeving. In tegenstelling tot een doordeweekse jogging, zijn afdwalende gedachten faliekant. Oriëntatielopen leidt tot een complete ontspanning. Ik keer voldaan terug.

De energie die ik uit deze sport haal, geef ik terug aan mijn familie en mijn werk. In die zin is er een parallel met de activiteit van mijn werkgever Parkwind, die in offshorewindenergie actief is. Energie opwekken en teruggeven: het is een circulaire gedachte. Ik voel me goed bij onze activiteit als ontwikkelaars van groene energie en het respect voor de natuur. Dat geeft mijn functie als cfo zin en inhoud.

Hoewel Kamp Waes goede publiciteit maakte, is oriëntatielopen een ondergewaardeerde sport. Je hebt alleen kwaliteitsloopschoenen nodig met de juiste zoolprofielen, een degelijk kompas, een chip en een clublidmaatschap. Je kan deze sport individueel beoefenen, maar ik heb het voorrecht om het in familieverband te doen. Mijn echtgenote, ouders en schoonouders zijn allemaal liefhebbers. Zelfs mijn kinderen krijgen de smaak te pakken. Iedereen kan zijn parcours afleggen naargelang de moeilijkheidsgraad en komt terug met zijn eigen verhaal. We gaan samen op meerdaagse oriëntatieloopvakantie in de Zwitserse Alpen of in Scandinavië. Elke dag is er een etappe.

Met Parkwind beleefde ik de voorbije jaren eveneens boeiende etappes met verschillende mijlpaalpunten. Ik groeide door van controller tot controlling manager en twee jaar geleden naar cfo. Het bedrijf groeide van veertig naar honderdvijftig medewerkers. En vorig jaar was er de overname door het Japanse Jera-Co. Die etappes vormen samen intensieve trajecten voor mezelf en de hele organisatie. Het jarenlange parcours van Parkwind kan je daarom vergelijken met een lange oriëntatieloop. De uitdagingen gaan crescendo.