Privacyverklaring

Atradius voorspelt grootste toename Belgische faillissementen in 20 jaar: +61%

19 april 2021
Tekst
Peter Ooms

Kredietverzekeraar Atradius verwacht 12.775 Belgische faillissementen in 2021, een stijging van 61 procent ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de Insolvency Forecast van Atradius.

Waar het aantal faillissementen in 2020 nog met een derde daalde, wijst nieuw onderzoek van Atradius op een ongeziene toename in faillissementen in 2021. De faillissementen in België stegen de laatste 20 jaar nooit zo snel. Een deel van de bedrijven die in 2020 werden gered door allerlei vormen van overheidssteun en het moratorium op faillissementen. Toch riskeren ze dit jaar alsnog om te vallen.

2020: ondanks coronacrisis daling in faillissementen

In 2020 bleef de impact van de coronacrisis op het aantal faillissementen in België beperkt. Het aantal faillissementen viel zelfs terug met 30 procent ten opzichte van 2019. Die daling was evenwel kunstmatig en grotendeels te wijten aan de maatregelen die de overheid nam om de economische impact van het coronavirus te minimaliseren. Faillissementsprocedures waren tijdelijk bevroren en via grootschalige fiscale steunmaatregelen doorstonden veel bedrijven de eerste lockdowns.

2021: Aantal faillissementen hoger dan vóór de pandemie

De steunpakketten in de tweede helft van 2021 waarschijnlijk worden afgebouwd. Daarom zijn de faillissementsvooruitzichten dit jaar veel minder positief. In België verwacht Atradius een groei van 61 procent in het aantal faillissementen. Dit is de grootste stijging in faillissementen in één jaar tijd van de afgelopen 20 jaar. In totaal voorspelt de kredietverzekeraar 12.775 Belgische faillissementen in 2021. Atradius verwacht dat de zwaarste impact zich zal laten voelen in de horeca- en reissectoren, kunst- en cultuursector, detailhandel, transport en zakelijke dienstverlening.

Frederik Devooght, Country Manager BeLux van Atradius: “De maatregelen die genomen werden door de Belgische overheid hebben zeker de geplande steun geboden op korte termijn, maar op lange termijn verwachten we dat het voor heel wat bedrijven moeilijk zal blijven om het hoofd boven water te houden. Alles staat of valt bij wanneer en hoe de overheid beslist om de steunmaatregelen voor de economie af te bouwen. Ik vrees dat pas dan de coronacrisis zijn ware impact zal laten voelen. Vooral bij bedrijven die nog niet op volle snelheid draaien. Naarmate de crisis aansleept, verwachten we ook dat heel wat ondernemers er zelf voor zullen kiezen om hun activiteiten stop te zetten en een eventueel faillissement niet af te wachten.”

Wereldwijd hetzelfde beeld

Ook internationaal tekent zich een gelijkaardige trend af. Wereldwijd zou het aantal faillissementen met ruim een kwart toenemen na een daling in faillissementen van 14 procent het afgelopen jaar, verwacht Atradius. Net als in België komt deze globale stijging er door de geleidelijke afbouw van steunpakketten en het heropenen van faillissementsprocedures.

De faillissementengolf in België in 2021 hoort bij de zwaarste wereldwijd. In Nederland verwacht Atradius dat de faillissementen in 2021 ‘slechts’ met 44 procent toenemen, al lagen de faillissementscijfers er de afgelopen jaren wel hoger. De stijging van faillissementen zou in België zelfs hoger liggen dan in het VK (+56 procent in 2021), dat naast de coronacrisis ook de gevolgen voelt van de Brexit.

“Wereldwijd en in België spelen drie belangrijke krachten die de toenames in faillissementen verklaren: het vertragende effect van moratoria op faillissementen, de algemene verslechterende economische omstandigheden, en tot slot de reikwijdte en duur van de overheidssteun. De vraag is nu hoe snel of bruusk overheden hun steunpakketten gaan afbouwen. Komen er overgangsmaatregelen bijvoorbeeld, al dan niet voor specifieke sectoren? Gaan er incentives opgezet worden voor nieuwe projecten? Veert de economische groei weer op? De antwoorden op die vragen worden bepalend voor de faillissementsgroei in België de komende jaren”, besluit Frederik Devooght.

Het hele rapport vindt u hier.