Privacyverklaring

BAN Flanders helpt cleantech-pionier Octave verder te groeien

8 juli 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Octave

De investering door business angel Ismaël Ben-Al-Lal in Octave illustreert de nieuwe en internationale koers van het ondernemersnetwerk BAN Flanders.

Octave biedt een oplossing aan B2B klanten die hun productie en gebruik van hernieuwbare energie willen optimaliseren door gebruik te maken van circulaire batterijen. In totaal investeren de business angels twee miljoen euro seed capital in de onderneming.

Tot de investeerders behoort onder meer U2P Group, een groep geleid door serial entrepreneur en Business Angel Network (BAN) Flanders-lid Ismaël Ben-Al-Lal.

Gebruikte batterijen ombouwen

Octave ontwikkelt een circulaire oplossing voor energieopslag door gebruikte batterijen uit elektrische voertuigen om te bouwen tot een kwalitatief en betrouwbaar opslagsysteem. De door Octave ontwikkelde ‘battery cloud’ verzamelt en analyseert een uitgebreide relevante dataset van de batterijcellen en beheert het systeem. Zo wordt het op een intelligente manier aangestuurd en kan er ook tijdig onderhoud worden uitgevoerd. Octave kan via zijn ‘battery swapping service’ een garantie bieden die nieuwe batterijsystemen evenaart of zelfs overtreft.

Octave richt zich op KMO’s en industriële sites met een lokale productie van hernieuwbare energie en elektrische laadinfrastructuur. De oplossing kan hier ingezet worden om het surplus aan hernieuwbare energie op te slaan en in te zetten bij piekgebruik, of om overschotten te verkopen wanneer de tarieven het hoogst staan.

Octave is het initiatief van drie ingenieurs die tijdens de snelle opgang van elektrische mobiliteit in het stadsbeeld het enorme potentieel inzagen van het hergebruiken van batterijen uit elektrische voertuigen. Op 10 april 2020 gaat de onderneming formeel van start en krijgt al snel de ondersteuning van de KBC Startup Incubator. Even later wint Octave een eerste subsidie van Innoviris en eind 2021 volgt een selectie voor het Imec.istart acceleratorprogramma.

Seed funding

Octave heeft begin juni een seed funding-ronde afgerond met steun van het Europese EIC accelerator programma, het Imec.istart programma en een reeks Belgische top-investeerders waaronder SPDG ventures, het family office van de familie Périer-D’Ieteren, de U2P groep en het SimpliCity impact fonds.

Maxime Snick: “Via BAN Flanders kwamen we in contact met U2P Group die een duurzaam ecosysteem van bedrijven uitbouwt die de energietransitie faciliteren en versnellen. Op een BAN Flanders event kwamen we ook Luc Sterckx opnieuw tegen – professor aan de KU Leuven en oud-docent van ons. Luc is voorzitter van Febeliec, voormalig CEO van Luminus en een zwaargewicht in de energiesector. Hij zal in onze Raad van Bestuur zetelen als onafhankelijk voorzitter.”

BAN Flanders zorgt voor gestructureerde interface

“BAN Flanders zorgt voor een gestructureerde en overzichtelijke interface. Dat is voor ons én voor heel wat business angels veel efficiënter dan individuele contacten. BAN Flanders begrijpt technologiestarters prima en dat is een zegen voor ondernemingen zoals de onze,” zegt Snick.

De fondsen zullen ingezet worden om Octave’s technologie verder te ontwikkelen en om zo snel mogelijk op grote schaal te kunnen demonstreren in een operationele omgeving. Op deze manier kan kostbare data verzameld worden om de slimme algoritmes verder te optimaliseren.