Basware legt automatisch factuurgegevens vast via artificiële intelligentie

23 september 2020
Basware legt automatisch factuurgegevens vast via artificiële intelligentie

SmartPDF AI is een verdere stap in de automatische conversie van machinaal leesbare pdf's naar e-facturen dankzij artificiële intelligentie. Dat zou gebeuren met een nauwkeurigheid van meer dan 97%.

SmartPDF AI is getraind op basis van gegevens die dankzij machine learning uit historische facturen worden geëxtraheerd. Dit in tegenstelling tot het klassieke optical character recognition (OCR), dat afhankelijk is van gegevens uit afbeeldingen. “Met onze lange ervaring op het gebied van e-facturering beschikken we over een zeer grote dataset waarmee we de nieuwe modellen van artificiële intelligentie kunnen trainen. Hierdoor weten we de beoogde nauwkeurigheid van 97% te behalen", zegt Dany De Budt, Country Manager bij Basware.

Weinig menselijke interventie

"Eenmaal toegepast op de historische klantfacturen, leert en verbetert de kunstmatige intelligentie telkens opnieuw met weinig menselijke interventie. Hierdoor bespaart de crediteurenadministratie veel tijd. We hebben een wereldwijde klant die nu al werkt op de beoogde nauwkeurigheids- en kwaliteitsniveaus. Die hoeft zelf praktisch niets te doen. Binnenkort gaat een andere klant de pilootfase in. Met deze eerste resultaten hebben we er vertrouwen in dat de technologie nu klaar is voor alle klanten.”

Omdat SmartPDF AI de mapping van factuurgegevens overbodig maakt, is er geen installatie, handmatige goedkeuring of configuratie nodig. Of een nieuwe leverancier nu voor het eerst een factuur verstuurt of een bestaande leverancier het factuurformaat wijzigt, het zelflerende systeem past zich automatisch aan. Het is ontworpen om zo min mogelijk vragen te stellen. Eenmaal er een antwoord is gegeven, leert de kunstmatige intelligentie onmiddellijk en stelt nooit meer dezelfde vraag. Bovendien houdt de ‘AI’ niet alleen rekening met de tekst maar ook met lettertypes, lijnen en logo's. Hierdoor kan het patronen beter herkennen en uiteindelijk de nauwkeurigheid verbeteren.

De voordelen van het omzetten van machine-leesbare pdf-facturen naar e-facturen zijn verreikend. De informatie blijft te allen tijde in een elektronisch formaat waardoor fouten bij het extraheren van gegevens worden geëlimineerd. Dat betekent dat er minder papier nodig is en minder handmatige handeling. Het biedt tegelijk een grotere gegevensnauwkeurigheid en snellere verwerking van facturen. En met SmartPDF AI gebeurt dit allemaal zonder handmatige inspanning.