Belgische economie zwaarder getroffen dan buurlanden

6 juli 2020
Belgische economie zwaarder getroffen dan buurlanden

Atradius verwacht dat de Belgische economie zwaarder getroffen zal worden dan zijn buurlanden. Onze economie zal in 2020 met maar liefst 8.9% krimpen.

Dat blijkt uit de nieuwe Economic Update die de kredietverzekeraar vandaag publiceerde. Daarin stelt Atradius de verwachtingen voor 2020 bij na de uitbraak van het coronavirus. Opmerkelijk genoeg ligt de toename van het aantal faillissementen in België dan weer gevoelig lager dan in de ons omringende landen. De reden hiervoor is de omvangrijke fiscale injectie van de Belgische overheid.

Belgische economie krimpt twee keer harder dan Nederlandse

Met een plaats in de top 10 van het hoogste dodental ter wereld, is België de afgelopen maanden enorm zwaar getroffen door het coronavirus. Ook de economische repercussies op de Belgische economie zullen navenant zijn, voorspelt kredietverzekeraar Atradius in zijn nieuwste Economic Update. Zo verwacht Atradius dat de BBP-groei van België voor het volledige jaar 2020 daalt met 8.9%. In 2019 groeide de Belgische economie nog met 1.4%.

In vergelijking met onze buurlanden krijgt de Belgische economie het bijzonder zwaar te verduren. Onze economie zal twee keer harder inkrimpen dan de Nederlandse economie (-4,4%) en ook in Duitsland (-5.4%) zal de groei van het BBP minder dalen dan bij ons. In de volledige Eurozone krimpt de economie met 7.6%. Opvallend: ondanks de beperkte lockdownmaatregelen die Zweden genomen heeft ter bescherming van zijn economie, zal het BBP daar naar verwachting even sterk achteruit gaan als de Nederlandse (-4.7%).

België exportland

“België wordt - als exportland - zwaarder getroffen dan de buurlanden”, ziet Christophe Cherry, Managing Director België en Luxemburg van Atradius. “De totale Belgische export werd in 2019 geraamd op 397 miljard euro. Door de coronacrisis verwachten we een daling in die export van maar liefst 14.1%. Bovendien geven veel exportbedrijven ook aan dat ze hun uitvoer enorm hebben zien terugvallen. Hier zal de Belgische economie de komende jaren zwaar door getroffen worden, want ook in 2021 verwachten we dat de export zich nog niet volledig zal kunnen herstellen.”