Privacyverklaring

Beschouw elke crisis als een opportuniteit voor finance

31 maart 2023
Tekst
Door Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday
Beeld
Workday

In een snel veranderende wereld blijven de professionele uitdagingen de laatste jaren gek genoeg hetzelfde. Dat geldt ook voor de financiële afdeling. Het gebrek aan realtimedata en de vele inefficiënte, manuele processen maken dat het voor organisaties moeilijk is om adequaat te reageren op veranderingen in de markt. Nochtans bieden de recente crisissen heel wat opportuniteiten voor wie wel inzet op digitalisatie en automatisatie.

“Never waste a good crisis” is een bekend gezegde dat financiële leiders nog niet genoeg in de praktijk brengen. Daardoor zijn de uitdagingen waarmee finance-afdelingen kampen de laatste jaren onveranderd gebleven. Verschillende inefficiënte systemen, ontbrekende realtimedata, manuele processen en hoge foutenmarges maken rapportering-on-demand onmogelijk voor cfo’s. Die rapporten zijn nochtans cruciaal om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. Dit gemis maakt het voor cfo’s moeilijk om hun organisaties te informeren en te begeleiden in een snel veranderende wereld.

Berekende investeringen

Een voorbeeld van zo’n verandering is de opmars van flexibele budgettering ten koste van op voorhand vastgelegde jaarbudgetten. Die evolutie is sinds de coronacrisis stilaan de norm geworden. Door projectbudgetten aan te passen aan een reeks mogelijke activiteitenscenario’s kan finance de business helpen anticiperen op de effecten die veranderingen in activiteitenniveaus hebben op inkomsten en kosten. Ook relatief nieuw is het toenemende belang van ESG-rapportering. Die vereist data uit de hele organisatie om te berichten over sociale en ecologische impact. Het optimaal benutten van die data met betrekking tot gelijkheid, inclusie en diversiteit kan organisaties creatiever, innovatiever en winstgevender maken. Betrokken, productieve werknemers en een lager verloop zijn van cruciaal belang om de strategische doelstellingen van een bedrijf te ondersteunen.

Beide evoluties vereisen de beschikbaarheid van realtimedata en een goed geconnecteerde technologische ruggengraat. Daarvoor zijn investeringen nodig, al zijn dit berekende investeringen die organisaties in de nabije toekomst de nodige flexibiliteit bieden. Investeringen in cloudoplossingen die artificiële intelligentie en machineleren van bij de start omarmen, bleken in het verleden al prioriteiten te zijn van vooruitdenkende financeteams.

Data-inzicht

Een cfo heeft binnen zo’n flexibele organisatie wel aanzienlijk meer data-inzicht nodig dan vroeger. Analytisch denkvermogen en een technologische basiskennis worden bijgevolg essentiële vaardigheden voor zowel cfo’s als hun team. Logischerwijs zullen finance- en IT-teams nauwer samenwerken. De praktijk wijst uit dat succesvolle bedrijven net die bedrijven zijn waar deze samenwerking zeer goed verloopt. In deze bedrijven heeft de cfo namelijk begrepen hoe belangrijk goed gegevensbeheer is.

Automatisatie

Om de samenwerking tussen finance en IT vlot te laten verlopen, dienen finance-afdelingen nog meer in te zetten op automatisatie. Door het verzamelen van data te automatiseren met cloudsoftware kunnen bedrijven talloze uren besparen. Op die manier elimineren ze namelijk handmatige processen en fouten die het gevolg zijn van verkeerd geregistreerde gegevens.

Door deze data vervolgens helder te visualiseren, schetst een rapport een duidelijk verhaal, wat sneller tot actie leidt. Platformen als Workday kunnen zeker een rol spelen in de verdere automatisatie en visualisatie van financerapportering. Via realtimedashboards krijgen operationele managers en leidinggevenden zo rechtstreeks toegang tot wat er op dat moment in het bedrijf gebeurt, op een gevisualiseerde, begrijpelijke manier. De toegankelijkheid van deze data maakt snellere rapportage mogelijk en die rapporten dienen als gids voor cfo’s om tijdig het juiste advies te geven aan hun ceo.

Wendbaarheid

Digitalisatie en automatisatie maken het voor organisaties mogelijk om crisissen om te zetten in opportuniteiten. Organisaties die berekend investeren in deze twee domeinen, bouwen naast een concurrentieel voordeel ook duurzame veerkracht op. Met de juiste technologische infrastructuur gaan organisaties de toekomst wendbaar tegemoet en zijn ze in staat snel te reageren op veranderende situaties.

Meer in het topic: