Business Roundtable wil aandacht voor milieu en personeel naast kapitaal

19 augustus 2019
Business Roundtable wil aandacht voor milieu en personeel naast kapitaal

Een groepering van 200 Amerikaanse en Canadese bedrijven (waaronder JPMorgan, Amazon en General Motors) laat de premisse ‘aandeelhouder eerst’ vallen. Ze roept op om ook aandacht te besteden aan het milieu en het welzijn van het personeel.

Volgens de Financial Times heeft die Noord-Amerikaanse vereniging daarmee een van de belangrijkste uitgangspunten van het Amerikaanse kapitalisme gewijzigd. “De basisgedachte was dat bedrijven de belangen van hun aandeelhouders moeten dienen. Die idee lag ook aan de grondslag van het werk van de econoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman. Dat men daarvan afstapt is een heel belangrijke evolutie”, schrijft de Engelse zakenkrant.

De Business Roundtable schuift de nieuwe ideeën naar voren in een “statement of purpose”. Daarbij blijven de aandeelhouders nog een van de vijf stakeholders naast klanten, personeel, leveranciers en gemeenschappen. Bedrijven zouden het milieu moeten beschermen en personeel met waardigheid en respect behandelen. “Die verandering houdt een oproep in om het kapitalisme aan te passen in een tijdsgewricht waarin een stijgend populisme en de bezorgdheid om de klimaatwijzigingen heerst. Daardoor roepen politici en activistische aandeelhouders bedrijven op om te denken aan hun impact op de wereld en niet alleen aan hun balansen,” schrijft de Financial Times.

Toch blijven experten kritisch. In de krant komt ook Larry Summers aan het woord, de minister van Financiën onder Bill Clinton. “Ik maak me zorgen dat de omarming van de stakeholders door de Roundtable slechts retoriek is met als achterliggende strategie om diepgaande hervormingen van de belastingen en de regelgeving tegen te houden.”

Bron: Financial Times