CFO’s willen digitale transformatie om personeel te verminderen

22 augustus 2019
CFO’s willen digitale transformatie om personeel te verminderen

Volgens ruim de helft van de CFO’s (56%) gaat de digitale transformatie zorgen voor veel minder banen op de arbeidsmarkt. Bedrijven mikken wel in de eerste plaats op een betere klantenervaring.

Toch staat het onderwerp digitale transformatie bij de meeste CFO’s (62%) pas een jaar of korter op de agenda. Dat blijkt uit de jaarlijkse FinTech Barometer op initiatief van Onguard.

De voornaamste reden voor de CFO om te starten met de digitale transformatie is opvallend. De helft van de CFO’s noemt namelijk het verlagen van de kosten als hoofdreden (51%). Het uiteindelijk verbeteren van de customer experience wordt het minst vaak genoemd als reden om te starten met de digitale transformatie (32%). Ruim een kwart van de CFO’s (28%) geeft aan dat hun eigen afdeling het verst is met de transformatie. Alleen de IT-afdeling is verder, aldus ruim een derde van de CFO’s (37%).

‘Het is opvallend dat de digitale transformatie bij het gros van de organisaties pas een jaar of korter op de agenda staat.’ Dat zegt chief executive officer Bert van der Zwan van Onguard. ‘Dit verklaart wel waarom veel bedrijven nog niet toe zijn aan het verbeteren van de customer experience met behulp van de digitale transformatie. Om buiten te winnen, moet je als organisatie binnen beginnen.’

Gebruik fintech

De financiële wereld is wakker geschud door de komst van talloze disruptieve fintech-bedrijven die de digitale transformatie ademen. Ruim drie kwart van de CFO’s (77%) geeft ook aan al samen te werken met een innovatieve fintech-startup. Sommige zijn zelf volop bezig innovatieve financiële software te ontwikkelen.

CFO's werken samen met een fintech-bedrijf met name om de facturatie makkelijker te maken, zodat er sneller wordt betaald (71%). Slechts 7 procent van de CFO’s blijft doen wat ze altijd al deden: vooral niet werken met een fintech-startup.

Bron: Management Team