Privacyverklaring

Column: impact van greedy jobs op loonkloof

24 oktober 2023
Tekst
Kathleen Vangronsvelt

Ik was laat. Mijn vroegere collega’s waren al volop aan het aperitieven en praatten over de loonkloof terwijl ik me van jas en tas ontdeed en ook een aperitiefje bestelde. “Vrouwen vragen gewoon minder om een loonsverhoging dan mannen”, zei een van mijn ex-collega’s. “Dat is de belangrijkste oorzaak van de loonkloof.”

“Mja… dat weet ik niet…”, zei een ander bedachtzaam. Zij leidt een departement van een honderdtal personen. “Bij mij staat er even vaak een man als een vrouw in mijn bureau om opslag te vragen. Wat ik wél gemerkt heb, is dat ik bij vrouwen terughoudender ben om het meteen toe te kennen. Ik heb vorig jaar op korte tijd twee vrouwen een promotie gegeven, waarvan een een paar maanden later zwanger bleek en de ander plots zorgverlof moest opnemen om voor haar dementerende vader te zorgen. Dat heb ik bij een man nog nooit voorgehad.” Ondertussen was ik helemaal geïnstalleerd. “Maar gelukkig hebben we onze professor nu in ons midden”, grapte mijn vroegere baas. “Vertel eens Kathleen...”

Wat zegt de wetenschap over de loonkloof tussen man en vrouw?

Ha! Eerst en vooral dat het niet waar is dat mannen meer om opslag vragen dan vrouwen. Wel dat mannen het sneller krijgen. Om juist te zijn: mannen krijgen vaker een opslag of promotie op basis van hun verwacht potentieel (hij gaat dat wel kunnen), terwijl vrouwen eerst hun potentieel moeten waarmaken (laat ze zich eerst maar eens bewijzen). Met andere woorden: “The use of potential instead of actual experience increases the gender wage gap.” (Weichselbaumer en Winter-Ebmer, 2005).

En dan is er nog ons impliciet idee van ‘de vrouw’ en ‘de man’. Mannen in een verantwoordelijke functie die rationele, daadkrachtige beslissingen nemen, zonder veel emotie: dat vinden we krachtige leiders. Vrouwen die net hetzelfde doen, dat vinden we een beetje raar (Hoyt, 2010). ‘De ijskoningin’ noemden ze mij in het transportbedrijf waar ik jaren geleden HR-manager was. “Feeling hebt gij wel niet veel hé, gij zijt een en al thinking. Wat vindt uw man daarvan?” Het impliciete beeld van ‘de vrouw’ en ‘de leider’ gaat voor velen minder goed samen dan het impliciete beeld van ‘de man’ en ‘de leider’. Ook al niet bevorderlijk om als vrouw promotie te maken.

Greedy jobs

Als man en vrouw dan samen een gezin beginnen, graviteren vrouwen naar de jobs waar meer flexibiliteit mogelijk is, terwijl mannen zich vaker in greedy jobs bevinden. Greedy jobs vragen veel van een mens: veel energie, veel aandacht, veel avonden, veel beschikbaarheid. Ze laten weinig ruimte voor andere aspecten in het leven, maar worden over het algemeen wel zeer goed betaald (Goldin, 2014). Niet-greedy jobs kunnen ook veel energie, aandacht en beschikbaarheid vragen, maar ze eten minder grote stukken van je leven, omdat je meer regelruimte hebt. Omdat je zelf kan bepalen wanneer en hoe je werkt (bijvoorbeeld ‘s avonds nog een onlinecall met Brazilië), en/of omdat het niet per se altijd jij moet zijn (bijvoorbeeld een team van drie collega’s die een project delen en de beschikbaarheid roteren). Deze meer flexibele jobs – je raadde het al – worden over het algemeen minder goed betaald.

Onze gendergravitatie naar wel/niet greedy jobs wanneer er kinderen komen, verklaart trouwens ook waarom de loonkloof nog niet aanwezig is bij pas afgestudeerde jonge mannen en vrouwen, maar pas later in de loopbaan opduikt (Olivetti & Petrongolo, 2016). En het leverde Claudia Goldin haar Nobelprijs Economie op.

Wat kunnen we eraan doen?

Vrouwen aanmoedigen om de ‘potentieel- versus-prestatiebias’ tegen te gaan (Datta et al., 2013). Door extra duidelijk te maken dat ze openstaan voor promotie, ook als dat een verhuis of minder flexibiliteit betekent. Door duidelijk te maken dat ze ‘gewild’ zijn in de markt, een sterk netwerk hebben en niet afhankelijk zijn van deze job voor een stabiel bestaan. Door bepalingen in hun contract te laten opnemen die gelinkt worden aan benchmarks in vergelijkbare contexten.

Mannen aanmoedigen om ook familieverlof te nemen. Rechtstreeks, of via cao’s of wetsvoorstellen. ‘Elk de helft’ is dan weer geen goed idee. Toch niet als een hoog gezinsinkomen je doel is. Equity bij een koppel kost het koppel geld (Gavett, 2021).

Greedy jobs minder greedy maken door flexibiliteit in moment en in persoon toe te laten (Goldin, 2014). Moet die meeting per se om 18u? Moet je per se live naar Singapore? Moet het per se jij zijn op dat klantenevent? Het vraagt wel een mentale switch om zo anders naar werk te kijken. De jonge-mensen-met-meer-flexibiliteitswensen kunnen daarbij helpen door gewoon niet mee te gaan in onze vastgeroeste gewoontes (Meeting om 18u? Dat gaat niet, dan heb ik pianoles). De pandemie heeft ons geleerd dat sommige dingen best online kunnen, zeker als je al een goede relatie hebt met je klant in Singapore. En in bepaalde sectoren (zoals farmacie) slagen ze er wondergoed in om werk te delen, zodat er ‘meerdere gezichten’ voor één project of klant zijn.

Mijn ex-collega’s waren even stil. “Hmm, ik weet niet wie dan de winnaar is”, zei mijn vroegere baas, “de man met de greedy, maar duurbetaalde job, of de vrouw met de flexibele job, met meer tijd voor wat echt telt.” Voer voor een boeiend gesprek. “En gij Kathleen? Stel dat ze vragen: ‘Kan Kathleen komen spreken? Of Peggy, Eva , Ans of Sofie, dat is ook goed.’ Zoudt gij daarmee kunnen leven?” Gelukkig kwam net op dat moment het eten aan.

Referenties

  • Datta, S., Guha, A., & Iskandar-Datta, M. (2013). Ending the wage gap. Harvard Business Review, 91(5), 30-30.
  • Gavett, G. (2021). The problem with ‘Greedy Work’. Harvard Business Review, Sept. 28, 2021.
  • Goldin, C. (2014). A grand gender convergence: its last chapter. American Economic Review, 104(4), 1091–1119
  • Hoyt, C. L. (2010). Women, men, and leadership: Exploring the gender gap at the top. Social & Personality Psychology Compass, 4, 484-498.
  • Olivetti, C. and Petrongolo, B. (2016) The evolution of gender gaps in industrialized countries. Annual Review of Economics 8(1): 405–434.
  • Weichselbaumer, D. and Winter-Ebmer, R. (2005) A meta-analysis of the international gender wage gap. Journal of Economic Surveys 19(3): 479–511.

.

Meer in het topic: