Crowdlending beleggers geven kmo’s opschorting van terugbetaling

27 maart 2020
Crowdlending beleggers geven kmo’s opschorting van terugbetaling

Look&Fin heeft zijn crowdlending beleggerscommunity geraadpleegd om ervoor te zorgen dat het platform de terugbetalingen van zijn leners kan opschorten.

Uit deze raadpleging is gebleken dat het overgrote merendeel van de stemmers hun vertrouwen schenkt aan Look&Fin. 98% van hen stemde er dan ook mee in om het platform de mogelijkheid te geven om een uitstel van terugbetaling van maximum zes maanden te verlenen. Dit zou alleen gelden voor de bedrijven die dit nodig hebben. Momenteel zijn zo'n 150 kleine en middelgrote ondernemingen een lening aan het terugbetalen aan het platform.

18% van bedrijven wil uitstel

Sinds het begin van de gezondheidscrisis zet Look&Fin zich in om poolshoogte te nemen bij de bedrijven die een lening hebben verkregen. Zo werd er contact opgenomen om een beter idee te krijgen van de economische impact op hun activiteiten. Een groot aantal van hen ziet de omzet sterk dalen. Toch overweegt momenteel slechts 18% van de lenende bedrijven om aan het platform een opschortingsperiode voor hun krediet te vragen.

“Als crowdlending platform en in de huidige context is onze rol tweeledig. We moeten onze kmo's ondersteunen door hen terugbetalingsfaciliteiten te verlenen. Zo kunnen zij deze periode van economische teruggang doorstaan. Daarnaast moeten we de belangen van onze beleggers beschermen. Vandaag komen deze twee belangen samen. Door bedrijven faciliteiten aan te bieden om de crisis het hoofd te bieden, zorgen we er juist voor dat hun lopende leningen terugbetaald kunnen blijven worden.” Dat zegt Frédéric Lévy Morelle, oprichter en CEO van Look&Fin.

Enkel de rente

De lenende ondernemingen kunnen een verzoek tot opschorting richten aan Look&Fin. Als dat wordt aanvaard, worden ze vrijgesteld van de terugbetaling van het kapitaal gedurende de opschortingsperiode. Ze zullen dan enkel de rente betalen. In bepaalde uitzonderlijke gevallen kan ook de betaling van de rente worden opgeschort. De einddatum van de lening wordt dan verlengd met het aantal maanden dat overeenkomt met de verleende opschortingsperiode. De rente blijft ongewijzigd.