Privacyverklaring

Crowdlening voor slimmere maairobots

10 augustus 2022
Tekst
Peter Ooms

De West-Vlaamse onderneming EEVE wil de crowd inschakelen om financiering op te halen voor investeringen in R&D, sales en marketing. “We hebben een campagne gelanceerd bij het investeringsplatform WinWinner”, klinkt het bij EEVE.

“Via die campagne kunnen EEVE-believers ons een lening toekennen”, legt Wesley Lorrez uit. “Dat betekent dat ze er zelf ook een rendement aan verdienen. We willen minimaal 200.000 euro ophalen, ondertussen staat de teller al op 76.000 euro aan toegezegde financiering.”

Robots uit eigen atelier

In Waregem bouwt de onderneming EEVE robots. Daarmee wil EEVE arbeidsintensieve handmatige taken automatiseren. Haar eerste creatie, Willow, telt wereldwijd al meer dan 2.000 exemplaren. In een volgende stap krijgt de Willow X grijparmen die nog meer taken moet aankunnen.

EEVE ontwerpt, bouwt en verkoopt de robots om handmatige taken te automatiseren. “Ons huidig model Willow is een maai- en waakrobot”, vertelt co-founder en CEO Wesley Lorrez. “Willow is veel slimmer dan een doorsnee maairobot: navigeren, objecten herkennen, het werkgebied afbakenen… het gaat dankzij de door ons ontwikkelde artificiële intelligentie allemaal veel gedetailleerder”, legt hij uit. Ondertussen rijden er wereldwijd al meer dan 2.000 Willows rond. Een groot deel van de robot wordt in het atelier van EEVE zelf gemaakt, aan de hand van 3D-printers.

Willow, het eerste robotmodel van EEVE

EEVE heeft al een opvolger voor Willow in gedachten: in 2025 wil het bedrijf Willow X op de markt brengen. Dat wordt een flink verbeterde versie van de huidige Willow. Willow X, waarvan er al een prototype is, zal grijparmen hebben om verschillende tools te gebruiken en taken uit te voeren: het terras vegen, onkruid verdelgen, takken, fruit of noten in het gazon oprapen, groenten uit de moestuin plukken…

Naast de verkoop van de robots wil EEVE ook inkomsten halen uit tools voor de robots: partners van het bedrijf zullen tools voor de robots kunnen ontwikkelen en deze in een Toolstore aan de gebruikers aanbieden. Roboteigenaars zullen via deze tools hun robot nieuwe taken kunnen leren. Daarnaast kunnen ook externe ateliers de robots produceren, via een franchiseformule.

Grootse visie

De achterliggende missie van EEVE is groot: “Door arbeid te automatiseren en de robots hier bij ons te produceren -en niet in lageloonlanden aan de andere kant van de wereld- willen we bouwen aan een duurzamere wereld”, licht Wesley toe. “Door robots lokaal te produceren én ze híer in te schakelen valt het arbeidsintensieve karakter van veel taken weg en kunnen we goederen dicht bij hun gebruiksbestemming produceren.”

Foto: EEVE-stichters Mike Slembrouck & Wesley Lorrez