Privacyverklaring

Hawaiian Poké Bowl: 750.000 euro via crowdlending voor vier restaurants

13 april 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Hawaiian Poké Bowl

De Belgische restaurantketen Hawaiian Poke Bowl koos voor crowdlending om de opening van vier nieuwe restaurants te financieren. De onderneming deed een beroep op Look&Fin om de benodigde 750.000 euro bij elkaar te brengen.

Een deel van dat bedrag (150.000 euro) wordt opgehaald via de Vlaamse Winwinlening. Beleggers die in Vlaanderen gedomicilieerd zijn, ontvangen via dat instrument niet alleen een rendement, maar ook een belastingkrediet en een waarborg van het gewest.

Waarom crowdlending?

Hawaiian Poké Bowl koos voor crowdlending om zijn groeiplan te ondersteunen. De groep wil verder uitbreiden en is van plan om vier nieuwe restaurants te openen in 2022 (in Bergen, Brugge, Oostende en Brussel, nabij het Station Brussel-Centraal).

“Wij hebben goede relaties met de banken met wie we samenwerken, maar we zochten een manier om onze financieringsbronnen te diversifiëren. Ik had horen vertellen over crowdfunding en over hoe dat een lucratieve oplossing zou kunnen zijn voor een bedrijf als het onze. Ik kon me bovendien ook vinden in het idee om een beroep te doen op particulier spaargeld en op onze klanten, want dat is zinvol en laat gewone mensen deelnemen aan ons project. Bovendien is het een uitstekende gelegenheid om ons voor te stellen aan een groter publiek”, verduidelijkt CEO Mattijs Hermans.

De voordelen voor Hawaiian Poké Bowl

“Het rechtstreekse voordeel van crowdlending schuilt in het feit dat alle processen online verlopen, waardoor we tijd kunnen winnen en niet alleen met de fondsenwerving bezig hoeven te zijn. De analist die onze aanvraag behandelde, had onmiddellijk een uitstekend begrip van onze business en onze verwachtingen. We konden rechtstreeks met hen uitwisselen en de beslissingen snel nemen,” zegt Mattijs Hermans.

“Look&Fin stelde ons voor om de financiering in verschillende schijven te structureren en om daarbij zeker gebruik te maken van de Winwinlening van het Vlaamse gewest. De leentarieven zijn bovendien in lijn met de tarieven op de markt. Een echte verademing bij het beheer van de financiën van een kmo!” voegt de CEO toe.

Waarom koos Look&Fin voor Hawaiian Poké Bowl?

Look&Fin heeft de reputatie om kandidaat-kredietnemers zeer grondig te analyseren. Het platform weerhield Hawaiian Poké Bowl omdat deze horecaonderneming zich erg veerkrachtig toonde tijdens de coronacrisis terwijl de sector in zijn totaliteit zeer zwaar getroffen werd.

“De groep kende inderdaad een aanhoudende groei tijdens de pandemie: de keten opende 7 nieuwe restaurants in 2020 en daar kwamen 2021 nog eens 8 nieuwe restaurants bij. Daarnaast is er ook sprake van een zeer beperkte schuldenlast en wordt de groep bijgestaan door een Belgisch-Nederlandse investeerder die de ontwikkeling van de groep in Nederland begeleidt.” verklaart Kevin Bovyn, Regio Manager Vlaanderen bij Look&Fin.