Privacyverklaring

Cyberincidenten zijn het grootste bedrijfsrisico

15 januari 2020
Tekst
Peter Ooms

Voor het eerst staan cyberincidenten (39%) wereldwijd op de eerste plaats als grootste bedrijfsrisico in de Allianz Risk Barometer 2020.

Bedrijfsschade staat op een tweede plaats (37%). Aanpassingen in voorschriften en wetgeving en klimaatveranderingen zijn de grootste stijgers in de top van het bedrijfsrisico dit jaar. De jaarlijkse enquête over wereldwijde bedrijfsrisico's van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) omvat de standpunten van meer dan 2718 experts (recordaantal) uit meer dan 100 landen. Het gaat dan om onder andere CEO's, riskmanagers, makelaars en verzekeringsdeskundigen.

The most important business risks for 2020

“Het is niet verwonderlijk dat cyberincidenten en bedrijfsschade de grootste bedreigingen blijven voor Belgische bedrijven. Veranderingen in wet- en regelgeving komen voor het eerst in de top 10 binnen in België. Ze staan meteen op derde plaats. Handelsoorlogen, economische sancties, protectionisme en onzekerheid over de Brexit zorgen voor grote bezorgdheid bij Belgische bedrijven." Dat zegt Patrick Thiels, CEO bij AGCS België.

Cyberrisico en klimaatverandering

“De Allianz Risk Barometer 2020 benadrukt dat cyberrisico en klimaatverandering twee belangrijke uitdagingen zijn waar bedrijven in het nieuwe decennium op moeten letten,” zegt Joachim Müller, globale CEO bij AGCS.

Cyber risico’s blijven evolueren. Cyber incidenten zijn niet alleen wereldwijd het grootste risico. In landen zoals België en Frankrijk staat het steevast in de top 3. Bedrijven staan voor de uitdaging van steeds grotere en duurdere datalekken. Daarnaast is er een toename van ransomware en spoofing-incidenten en het vooruitzicht van boetes rond inbreuken op de privacywetgeving of rechtszaken na elk incident. “Vijf jaar geleden vroeg men €10.000 bij een ransomware eis. Nu ligt die eis rond de miljoenen,” zegt Marek Stanislawski, Deputy Global Head of Cyber, AGCS.

Meer in het topic: