Privacyverklaring

“De culturele fit is superbelangrijk”

3 mei 2021
Tekst
Peter Ooms

Buddywerking heeft toegevoegde waarde voor jobstarters

Tom Deproost, handelsingenieur in de beleidsinformatica, ging in juli vorig jaar aan de slag als bedrijfsanalist bij Johnson & Johnson in het kader van een tweejarig traineeship. Onder meer het dagelijkse contact met zijn mentor maakt dat het voor hem een bijzondere ervaring is.

Zijn huidige taak bestaat erin de afdeling Treasury & Payment te ondersteunen bij het optimaliseren van processen door het aanpassen van de IT-systemen. “Het gaat enerzijds om de verwerking en betaling van binnenkomende facturen, anderzijds om het cashmanagement. Ik werk samen met de mensen die de transacties uitvoeren en de softwaretools gebruiken. Zij kennen die functies heel goed. Bij het invoeren van optimalisaties blijk ik als nieuwkomer toch een bijdrage te kunnen leveren. Op de universiteit hebben we heel wat kennis over IT meegekregen die ik hier goed kan toepassen”, zegt Tom Deproost.

Combinatie IT en finance

Tom Deproost is vorig jaar met grote onderscheiding afgestudeerd als handelsingenieur in de beleidsinformatica met een specialisatie in finance. Die gecombineerde kennis kan hij nu toepassen bij J&J. “Ik maak deel uit van het Technology Leadership Development Program bij J&J. Nu werk ik mee op Treasury & Payments om daar verbeteringen door te voeren aan de processen. Volgend jaar kom ik op een andere afdeling terecht.”

Dagelijks contact met de mentor

De culturele fit is erg belangrijk voor Tom Deproost. Hij had al samengewerkt met J&J bij het schrijven van zijn thesis. “Het klikte meteen. Toen ik begon te solliciteren, kreeg ik ook aanbiedingen van andere bedrijven. De aandacht die J&J besteedt aan de cultuur, met onder meer een inspirerende mentor, hebben mijn keuze bepaald.” Tom heeft dagelijks contact met zijn mentor, die hem vooral bijstaat bij praktische taken met een sociale component. “Hoe e-mailberichten verwoorden? Hoe een vergadering structureren? Hoe overtuigende presentaties maken?”

De dagelijkse formele en informele contacten met die buddy worden nog belangrijker als je weet dat Tom altijd thuis werkt. “Ik ben sinds juli vier keer op kantoor geweest. Alles is online. Ik maak ook deel uit van een groep van trainees. We houden bijna uitsluitend contact via digitale gesprekken. Dat is het grote nadeel van de coronacrisis: het is lastiger om een netwerk uit te bouwen. In het kader van het traineeprogramma waren ook trainingen gepland in het hoofdkwartier in de VS. Die reis gaat alvast niet door, maar er worden goede alternatieven aangeboden”, zegt Tom Deproost.

Zelfstudie

Bij het programma horen veel opleidingen. “De meeste onlinecursussen die ik volg, gaan over soft skills zoals onderhandelingen of moeilijke gesprekken voeren. Voor de harde kennis kan ik putten uit een enorm aanbod aan digitale opleidingen die ik op eigen tempo volg via zelfstudie.”

Meer in het topic: