Privacyverklaring

ECB: lage rentevoet verwacht gedurende de komende tien jaar

31 oktober 2019
Tekst
Peter Ooms

Beleggers mogen ook in de toekomst een lage rente verwachten - en dat voor ten minste tien jaar."In Europa moeten we ons aanpassen aan Japanse omstandigheden", aldus Thomas Meier van MainFirst over het beleid van de ECB.

Een onmiddellijke verandering van het monetaire beleid van de ECB verwachten we niet, zegt Thomas Meier, fondsbeheerder bij MainFirst Asset Management, ter gelegenheid van de symbolische overdracht van het voorzitterschap van de ECB door Mario Draghi aan zijn opvolger Christine Lagarde.

"In Europa moeten we ons aanpassen aan Japanse omstandigheden", aldus Thomas Meier. Toen de Japanse centrale bank in de jaren negentig van de vorige eeuw haar basisrente geleidelijk verlaagde, gingen veel marktwaarnemers ervan uit dat de maatregel tijdelijk zou zijn. Maar omdat de hoge schuldenlast van Japan de economische ontwikkeling en de inflatie op de lange termijn afremt, houdt de Bank of Japan haar basisrente al meer dan 20 jaar dicht bij nul. "Een dergelijke ontwikkeling is ook een realistisch scenario in Europa. We maken momenteel een Japanisering van Europa door", benadrukt Meier, die fondsbeheerder is van de MainFirst Global Dividend Stars en MainFirst Euro Value Stars fondsen.

Geen verandering in het rentebeleid te verwachten onder Christine Lagarde

De fondsbeheerder gaat ervan uit dat het rentebeleid van de Europese Centrale Bank onder de nieuwe president Christine Lagarde niet wezenlijk zal veranderen. "Aan de ene kant heeft Christine Lagarde al duidelijk gemaakt dat zij van mening is dat een los monetair beleid voor de nabije toekomst noodzakelijk is. Daarnaast heeft Mario Draghi, die tijdens zijn achtjarige ambtstermijn de rente nooit verhoogde, een speciaal geschenk voor zijn opvolger achtergelaten. Op de laatste vergadering van Draghi bevestigde de ECB dat zij haar obligatieaankopen vanaf november zou hervatten", aldus Thomas Meier.

Rentevoeten zullen waarschijnlijk laag blijven tot en met 2030.

Meier noemt drie belangrijke redenen voor het aanhoudende expansieve monetaire beleid van de ECB: de demografische ontwikkelingen in Europa (een krimpende en vergrijzende samenleving), het structureel hoge schuldniveau in sommige EU-landen zoals Griekenland, Italië en Portugal, alsook de vertraging van de wereldwijde economische groei. "Deze randvoorwaarden zullen niet zo snel veranderen. Ik verwacht daarom ook voor het komende decennium structureel lage rentevoeten", zegt Thomas Meier.

Meer in het topic: