Privacyverklaring

Een carrière vol groene veldjes

2 mei 2022
Tekst
Gastauteur

Ilse Geukens startte haar carrière in 1992 bij Siemens Atea en de daaropvolgende jaren nam ze heel wat verschillende financiële verantwoordelijkheden op. Routine is vaak dodelijk en dat geldt naar eigen zeggen ook voor Ilse Geukens. Toch is ze dertig jaar later nog altijd aan de slag bij dezelfde werkgever. “Bij Siemens zijn er heel wat groene veldjes en ik heb de voorbije decennia telkens de kans gekregen om die te ontdekken”, geeft ze als verklaring voor de jarenlange trouw.

Begin dit jaar ben je benoemd tot cfo van Siemens België. Wat is er allemaal veranderd voor jou?
“Heel weinig, maar tegelijk ook weer heel veel. Weinig omdat ik in de praktijk al heel veel van de job deed. Mijn voorganger was cfo van zowel België als Frankrijk waardoor hij minder kon bezig zijn met de puur operationele zaken. De grootste verandering is de toegenomen verantwoordelijkheid. Die zorgt voor extra emotionele druk want ik wil minstens even goed doen als mijn voorganger. Ik leg voor mezelf de lat altijd hoog, op elk vlak.  Ik hoop dat ik in mijn nieuwe rol een even goede relatie zal behouden met mijn collega’s. We hebben hier een schitterend team van ervaren professionals. Wist je dat 65 procent van onze medewerkers al tien jaar of meer aan de slag is bij Siemens?”

Hoe ziet je team eruit?
“Alles samen bestaat mijn team uit 160 medewerkers. Met Smart Infrastructure en Digital Industries telt Siemens België twee businessunits en daar werken telkens 65 financiële mensen. Bij de ondersteunende diensten – accounting, tax, supplychain, IT, risk & compliance, vastgoed en communicatie – is dat nog eens een 30-tal. In Portugal hebben we een shared services center waar alle transactionele en repetitieve zaken gebeuren zoals het inscannen van facturen. Hier zijn we vooral bezig met beleid en strategie. Ik ben geen boekhouder, het zijn vooral de verhalen achter de cijfers die me interesseren. Ze laten me toe om de juiste beslissingen te nemen voor het welzijn van onze medewerkers, de planeet én de rentabiliteit van dit bedrijf.”

Hoe ver staan jullie met digitalisering bij Siemens België?
“Extreem ver. We zijn daar al heel lang mee bezig. Zo beschikken we over een performant SAP-platform en de daarmee gelinkte tools waarmee de maandelijkse rapportering volautomatisch verloopt. Maar we zijn er nog niet. We blijven inzetten op de verdere digitalisering en automatisering van de financiële processen.”

Naast digitalisering is de aandacht voor duurzaamheid een van je stokpaardjes.
“Klopt. Duurzaamheid is een cruciale factor bij al onze beslissingen over investeringen en over samenwerking met bepaalde partners. Zo streven we naar een groen wagenbeleid. Een ander mooi project was de radicale keuze voor e-invoicing. Het was niet altijd even gemakkelijk om onze salesmensen en sommige klanten hiervoor warm te maken, maar de resultaten zijn indrukwekkend. Intussen zijn al meer dan 95 procent van onze facturen digitaal. Als dank voor de inspanningen van iedereen hebben we in ruil een bos op onze site aangeplant.”

Hoe is de relatie met het moederbedrijf? Hoe autonoom kun je hier beslissingen nemen?
“Het hoofdkwartier beslist over thema’s als productontwikkeling, branding, acquisities enzovoort. Het bepaalt de prioriteiten, maar lokaal mogen we dat zelf invullen. Dat garandeert ons nog een heel groot speelterrein. Zo stellen we zelf de budgetten op die we dan voorleggen. Dat is niet onlogisch want uiteindelijk staan we het dichtst bij de markt.”

Voel je de druk van de grondstoffen- en energieprijzen?
“In België hebben we nauwelijks eigen productie, maar de interne aankoopprijzen binnen de groep zijn wel fors naar boven gegaan. Het is continu afwegen wat verantwoord is om door te rekenen aan onze klanten. Het is cruciaal om hierover duidelijk te communiceren. Daarnaast zie ik nog twee andere uitdagingen voor de toekomst. De torenhoge inflatie zal een zware impact op de loonmassa hebben. Maar wat als het tij keert en er deflatie komt in tijden van extreme krapte op de arbeidsmarkt? Een tweede uitdaging stelt zich op het vlak van kantoorruimte. De coronapandemie heeft thuiswerk een boost gegeven en het is duidelijk dat we nooit meer helemaal zullen terugkeren naar kantoor. Moeten bedrijven die ruimte behouden of niet?”

Je bent al 30 jaar trouw aan Siemens. Nooit het gevoel gehad dat het gras groener was aan de overkant?
“Ik haat routine. Van zodra ik een bepaalde job onder de knie heb, durf ik ongedurig te worden. Gelukkig zijn er bij Siemens veel groene veldjes. In de voorbije 30 jaar heb ik nooit lang in dezelfde job gezeten, ik mocht telkens nieuwe groene veldjes ontdekken en met mijn nieuwe job is dat niet anders. Het heeft ook zo zijn voordelen om binnen hetzelfde bedrijf te blijven: je behoudt je netwerk en je kent de processen en de bedrijfscultuur.”

Veel hoger dan cfo kun je niet mikken. Is het buitenland de volgende stap?
“In het verleden heb ik bij Siemens veel aanbiedingen gekregen om naar het buitenland te trekken, maar ik heb daar telkens voor bedankt. Finaal komt mijn gezin op de eerste plaats. Ik ben geboren om te genieten van de wereld waarin ik leef. Ik ben dus niet mobiel, maar dat betekent niet dat ik geen interesse heb voor een internationale job met België als uitvalsbasis.”

Je hebt al wat buitenlandse ervaring. Sinds 2013 leid je het financiële luik van de industriële activiteiten in Franstalig Afrika en je bent acting cfo van Siemens Marokko.“Gezien de historische band met het continent is België verantwoordelijk voor de 26 landen van Franstalig Afrika. We hebben vestigingen in Algerije, Marokko en Tunesië. Al bijna tien jaar ben ik financieel verantwoordelijk voor de industriële activiteiten in dat gebied. Vorig jaar is bovendien beslist om in Marokko de ceo en de cfo te vervangen. Op die manier werd ik acting cfo voor dat land. Dit betekent dat ik elke maand toch wel een weekje in Marokko vertoef.”

Heeft je overstap iets veranderd aan de work-lifebalans? Kun je deze job gemakkelijk combineren met je privéleven? Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?
“Mijn work-lifebalans is altijd al een uitdaging geweest en daar zal niet zo snel verandering in komen. In mijn vrije tijd vind je me vooral buiten. Ik hou van de natuur en dan vooral de bergen. In mijn jonge jaren heb ik aan alpinisme gedaan, nu maak ik graag stevige wandelingen en ik sta ook graag op de skilatten. Reizen is een andere hobby. Ik wil de wereld verkennen. In december trek ik met mijn man naar Patagonië, een gebied dat zich uitstrekt over Argentinië en Chili. Geen vijfsterrenhotel voor ons, wel back to basics.”

Meer in het topic: