“Ervaring is uiteindelijk de optelsom van gemaakte fouten”

1 februari 2022
“Ervaring is uiteindelijk de optelsom van gemaakte fouten”

Cédric Proost studeert toegepaste wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Naast zijn studies heeft hij er zijn missie van gemaakt om de financiële kennis van jongeren te verbeteren. Dit doet hij via zijn rol als voorzitter van Capitant Antwerpen en door het uitbrengen van zijn boek met de titel: Je bent jong en je wilt … beleggen”.

De inspiratiebron

Cédric ontving een brief van zijn bank met daarop het resultaat van één jaar sparen. Een bedrag van €1,50 euro werd op zijn rekening gestort. Het frappante was dat de kost voor het versturen van de brief hoger was dan de rente die hij ontving op zijn spaargeld. “Op dat moment wist ik dat ik op zoek moest naar betere alternatieven”, zegt Cédric.

De voorbije drie jaar verdiepte hij zich in de beleggingswereld. Het was niet alleen een kwestie van jaarrekeningen bestuderen, maar er kwamen ook veel praktische zaken aan bod zoals de zoektocht naar de juiste broker. “Het boek is het resultaat van alle zaken die ik geleerd heb. Op die manier kunnen jonge beleggers onmiddellijk goed starten zonder beginnersfouten te maken en hierdoor geld te verliezen”, stelt de auteur.

Het proces

Het schrijven van het boek omschrijft Cédric als een intense periode. De combinatie van zijn stage, zijn activiteiten bij Capitant en het volgen van lessen aan de universiteit waren niet gemakkelijk. Dankzij de steun van zijn contactpersoon bij de uitgeverij, vrienden en familie is hij trots op het resultaat van zijn inspanningen. “Ik heb zelf ook geluk dat ik iemand ben die ’s avonds laat goed functioneert”, zegt Cédric. “Dat heeft vast en zeker zijn voordeel gehad.”

Favoriete hoofdstuk

Zijn favoriete hoofdstuk in het boek is het deel waarin bekende beleggers openlijk hun fouten delen. “Daarin is er niet alleen plaats voor beleggers met een decennium aan ervaring, ook jonge beleggers komen aan bod. Ervaring is uiteindelijk de opstelsom van gemaakte fouten. Het is belangrijk dat mensen die aan de start van hun beleggingsavontuur staan hier ook bewust van zijn. Een leerproces kent geen rechtlijnig parcours. Dat is bij leren beleggen ook zo.”

De auteur legde ook een sterke focus op de redenen waarom mensen met beleggen moeten starten. Die why is een belangrijke houvast voor periodes waarin de beurs in een dalende trend zit. De vuistregel is: hoe langer de duur van een belegging, hoe hoger het rendement. Dit fenomeen is te verklaren door het principe van rendement op rendement.

De lezer vindt ook een overzicht terug van de verschillende beleggingsproducten met de voor- en nadelen van iedere beleggingscategorie.

“Ik hoop dat iedere lezer van mijn boek zijn investering snel heeft terugverdiend”, besluit Cédric.