Privacyverklaring

Europese steunmaatregelen komen neer op Mega Marshallplan

25 mei 2020
Tekst
Peter Ooms

De steunmaatregelen binnen de Europese Unie zijn samen heel wat groter dan het legendarische Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog.

Als medewerker van de Europese Commissie wijst Rudy Aernoudt op het enorme volume aan geld dat nu wordt ingezet. “Ten eerste is er de bazooka van de Europese Centrale Bank om leningen te garanderen. Daarnaast raadt de Commissie de lidstaten aan om over te gaan tot regelingen rond technische werkeloosheid zoals in België. Dan voorziet ze nog een fonds van 540 miljard euro en discussiëren de lidstaten nu over de meerjarenbegroting tot 2028. Als je al die steunmaatregelen optelt, dan komt de som uit op een 10 tot 12% van het bruto nationaal product van de Europese Unie. Het beroemde Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog haalde amper 1,5 procent. Dit is dus een Mega Marshall plan.”

“Maar is het geen zwakte om te rekenen op de banken om dat geld naar de economie te sluizen? Ik hoor al van gevallen waar banken bestaande kredieten stopzetten, om ze daarna toch toe te staan, maar dan mét de overheidsgarantie. Daarvan wordt de economie toch niet beter want de bedrijven krijgen gewoon evenveel krediet. De banken zijn natuurlijk wel blij ze dat hun risico’s zien verminderen,” zegt Tom Vantyghem.

“Ik ben daarover niet zo pessimistisch. Bij een faling zullen de banken toch de eerste verliezen moeten incasseren. Het moet gezegd dat zeker de Belgische banken intussen ook sterk genoeg zijn om dat aan te kunnen. Maar daarnaast moeten we ook iets verder vooruitkijken. Nu ziet het er natuurlijk allemaal slecht uit, maar de groeivooruitzichten voor volgend jaar zijn zeer sterk. Instituten als de Nationale Bank van België en KBC spreken zelfs van een groei van negen procent,” zegt Rudy Aernoudt.

Deze discussie tussen Rudy Aernoudt en Tom Vantyghem maakt deel uit van een groter artikel dat verschijnt in FDmagazine van juni.

Meer in het topic: