Privacyverklaring

Tomaten gaan niet met vakantie. U wel?

8 juni 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Coverontwerp: Tom Vanlaere; beeld Razia Arefi: Juan Weyns

Op de cover van het zomernummer van FDmagazine staat een dame die op verschillende manieren iets zegt over onze toekomst. De toekomst van onze manier om talent te sourcen, om talent te laten groeien, maar evengoed over onze arbeidsmarkt en zelfs over onze kijk op de wereld.

Razia Arefi is een Afghaanse vluchtelinge die ongepland in ons land belandde met één koffer. Ze begon in november vorig jaar te werken als jobcoach bij Accent, maar na amper drie maanden maakt ze ondertussen deel uit van het financiële team. Kunt u nog volgen? Jawel, carrières gaan tegenwoordig snel diverse richtingen uit. Dat was van meet af aan de bedoeling van het Origami-project van hr-dienstverlener House of HR.

Razia Arefi haalde aan de universiteit van Afghanistan een bachelor in economie, maar MBA-studies kon ze niet afmaken doordat de taliban aan de macht kwamen. Ze was onder meer adjunct-directeur aan de gemeente Kabul. Voor het ministerie van Economie controleerde ze als financieel specialiste fondsen voor ontwikkelingsprojecten. Toen ze naar België was gevlucht, kon ze aan de slag … als schoonmaakster. Gelukkig investeerde Accent in haar via onder meer taalcursussen en coaching.

Dit verhaal leert ons alvast dat we steeds verder moeten zoeken naar geschikte medewerkers. Het wordt ook steeds minder evident om ze te houden. U zal ze steeds moeilijker vinden en tegelijk meer moeite moeten doen om ze te houden.

Zeker op financiële afdelingen stijgt de werkdruk en nemen het verzuim en verloop snel toe. Dat is te wijten aan de toenemende stress en burn-out. Het is dan ook geen toeval dat een organisatie als Bimac (Belgian Community for Finance Professionals) een event organiseert rond stressmanagement. Op p. 40 van FDmagazine vertellen Koen De Schutter (Water-link), Geert Peeters (Greenyard) en Pieter-Jan Sonck (Beaulieu) hoe ze daarmee omgaan. Ze zien in elk geval hoe de druk toeneemt door factoren die ze alle drie herkennen: onverwachte crisissen met disruptie als gevolg (”Het is niet gestopt sinds covid”) en de finance-afdeling die steeds meer data moet verwerken en omzetten in analyses en verhalen. Door de inflatoire omgeving neemt de onvoorspelbaarheid toe. Waarom nog budgetten maken als de situatie om de vijf minuten verandert, zo verzucht een cfo.

Deze cfo’s spreken nu over thema’s die we vaak aankaarten in ons zusterblad HRmagazine: de rol van de leidinggevende als talentmanager, het belang van deconnectie, zin en onzin van bevragingen naar betrokkenheid en welzijn, …

Deze overwegingen verklaren ook waarom er plots een mountainbiker door uw blad fietst (FDmagazine, p. 16). In de rubriek Inside gaan we op zoek naar de mens achter de professional. Daar heeft uw collega Lode Erreygers het niet toevallig ook weer over dat moeilijk bevochten evenwicht tussen werk en privé, zeker voor een cfo in een “onderneming die geen rustperiode kent”, want “tomaten gaan niet met vakantie”. Lode verbergt dan ook niet dat er soms berichten oplichten op het stuur van zijn fiets via zijn slimme horloge. Maar dat gebeurt gelukkig uitzonderlijk.

Wij wensen u en uw team alvast een zomer met echte deconnectie, zelfs al gaat uw business nooit met vakantie.

Meer in het topic: