Privacyverklaring

Finance als drijvende kracht achter digitale transformatie

17 mei 2021
Tekst
Partner Content

De veranderende rol van de CFO

De vinger aan de pols houden, plannen, budgetten en kosten in evenwicht houden, resultaten rapporteren – het is een kleine greep uit de activiteiten van een financiële afdeling. De laatste jaren is de rol van Finance echter geleidelijk aan veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop analytics en andere digitale tools de financiële processen drastisch hebben veranderd. Dankzij innovatie en technologie zal die verandering vandaag nog een versnelling hoger schakelen.

“Zorgen dat het licht aan blijft” is uiteraard nog altijd uiterst belangrijk, maar de manier waarop is veranderd. De rol van de CFO schuift steeds verder weg van de traditionele focus op boekhouding en financiële zaken. Een CFO is een strategische business adviseur geworden, hij rapporteert niet langer enkel vanuit een financieel perspectief, maar integreert eveneens een aantal andere factoren.

Vandaag wordt er van CFO’s of financiële managers verwacht dat ze een leidende rol vervullen in het versnellen van de strategische groei doorheen het bedrijf. Da’s makkelijker gezegd dan gedaan in woelige tijden en een ondernemingsklimaat dat voortdurend verandert. Middelen en talent evolueren constant, flexibiliteit wordt een sleutelelement voor succes. Toonaangevende CFO’s sturen intelligente, financiële transformatie-initiatieven aan om deze wendbaarheid te bereiken en hun organisaties profiteren van hun inspanningen.

De drijvende kracht van een digitaal transformatieproject zijn, betekent dat CFO’s of financiële managers verschillende rollen moeten vervullen: de 4 P’s van een CFO.

1 / De ‘PROCESS’ rol

Ervoor zorgen dat het bedrijf optimaal functioneert en het maximaliseren van de efficiëntie ervan

2 / De ‘PARTNER’ rol

De CFO als een strategische partner om het bedrijf aan te sturen

3 / De ‘PROTECT’ rol

Het beheren en veilig stellen van de onderneming en haar activa

4 / De ‘PRESENT’ rol

Het beheren van de prestaties en het rapporteren ervan

Tijdens de Finance Inspiration Series zal Thomas Behrens - CFO SAP EMEA North – elke specifieke rol toelichten. Sappi, Terumo Europe, Nationale Loterij en Delivery Hero delen hun eigen ervaringen en visies.

Registreer nu.

Meer in het topic: