Fusies en overnames overschrijden voor het eerst 5 biljoen dollar

31 december 2021
Fusies en overnames overschrijden voor het eerst 5 biljoen dollar

2021 was een historisch jaar voor fusies en overnames. Experts verwachten dat het aantal wereldwijde transacties volgend jaar in een razend tempo blijft toenemen.

De totale waarde van fusies en overnames bedroeg in 2021 5,8 biljoen dollar, een stijging van 64% ten opzichte van een jaar eerder, volgens cijfers van Refinitiv. De grote buy-out fondsen, bedrijven en financiers sloten 62.193 deals af in 2021, een stijging van 24% ten opzichte van het jaar daarvoor. Elke maand van het jaar sneuvelden de records.

Ook volgend jaar nog

Investeringsbankiers verwachten dat het sluiten van deals tot ver in het volgende jaar zal doorgaan, ondanks dreigende renteverhogingen. Hogere rentetarieven verhogen de leenkosten, wat de fusie- en overnameactiviteit kan afremmen. Toch verwachten dealadviseurs nog steeds een vloedgolf van grote fusies in 2022.

Het soepele monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve voedde een beursrally en gaf bedrijfsleiders toegang tot goedkope financiering. Op zijn beurt gaf dat moed om op grote doelwitten in te zetten.

De Verenigde Staten zijn koploper op het gebied van fusies en overnames, met bijna de helft van het wereldwijde volume - de waarde van fusies en overnames is in 2021 bijna verdubbeld tot 2,5 biljoen dollar, ondanks een strenger antitrustklimaat onder de regering-Biden.

De grootste deals van het jaar

  • AT&T Inc’s dal van 43 miljard dollar om zijn media-activiteiten WarnerMedia te fuseren met Discovery Inc
  • de leveraged buy-out van 34 miljard dollar van Medline Industries Inc
  • Canadian Pacific Railway's overname van Kansas City Southern voor 31 miljard dollar
  • het opdelen van General Electric Co en Johnson & Johnson.

Meer private equity en SPACs

De meeste fusies en overnames vonden plaats in sectoren als technologie, financiën, industrie, energie en energie. Volgens gegevens van Refinitiv zijn de door private-equitybedrijven gesteunde buyouts dit jaar meer dan verdubbeld en hebben ze voor het eerst ooit de grens van 1 biljoen dollar overschreden.

Ondanks een vertraging van de activiteit in de tweede helft van het jaar, heeft het sluiten van deals door special purpose acquisition companies (SPACs) de M&A volumes in 2021 verder gestimuleerd. SPAC-deals waren goed voor ongeveer 10% van de wereldwijde M&A-volumes en voegden enkele miljarden dollars toe aan het totaal.

Dat melden verschillende media waaronder Reuters en Financial Times.

Foto: Shutterstock