De resultaten van de laatste enquête voor de M&A-monitor van Vlerick bevestigen een trend naar een andere aanpak van bedrijfsovernames. De doelstelling is minder een efficiëntiewinst door kostenbesparingen, wel een duidelijke focus op extra groei.
“We stellen vast dat bij overnames de doelstelling van bedrijven veranderd is. Vroeger legden ze de nadruk op het realiseren van kostenvoordelen. In de recentste transacties gaat het meer over het verbeteren van de omzet door het toepassen van crossselling en het verkrijgen van technologie of talent. Die verhoogde omzetverwachtingen moeten ook de verhoogde overnameprijs compenseren. Op de tien jaar tijd dat we fusies en overnames onderzoeken, zien we een stijging van de multiples van 5 keer ebitda in 2013 naar 6,7 keer in 2022”, zegt professor Mathieu Luypaert.
Hij wijst erop dat er ook een economische logica achter die verandering zit. “Het potentieel voor een kostenbesparing is beperkt tot het totaalbedrag van de kosten. Voor een omzetgroei is er geen limiet. De mogelijke winst is daarom veel groter. De manier waarop bedrijven dit willen bereiken, is het verbeteren van de verkoopactiviteit dankzij crossselling. Ook de toegang tot een nieuwe groep medewerkers en het verwerven van kostbare technologie staan hoog op het verlanglijstje van de overnemende organisaties.” Ten slotte hechten kopers ook steeds meer belang aan de prestaties van het doelwitbedrijf op het vlak van ESG (environment, social, governance). “Vroeger speelde die thematiek alleen op een defensieve manier: er mocht geen reputatieschade zijn en er mochten geen lijken uit de kast vallen. Intussen merken we dat de overnemers op zoek gaan naar goed presterende bedrijven – vooral op het vlak van environment – omdat ze daarvan een competitief voordeel verwachten. Die nieuwe motieven voor de M&A-activiteit verklaren wellicht ook waarom bedrijven bereid zijn om steeds meer te betalen voor de overname. Het is duidelijk een seller’s market.”
Uit ander academisch onderzoek blijkt dat fusies en overnames steeds succesvoller worden. Ook de koper doet dus zijn voordeel met de overname. Dat wijst op een andere ommekeer: nog niet zo lang geleden bleken heel wat overnames uiteindelijk niet zo succesvol als gehoopt. Vaak was het zelfs heel nadelig voor het bedrijf omdat de integratie nooit goed lukte. De verhoopte synergie wordt intussen wel gerealiseerd.
In de M&A-monitor betrekken de onderzoekers – naast Mathieu Luypaert ook Gianni Spolverato en Tom Floru – zowel strategische als financiële partijen die overnames realiseren. Strategische partijen slaat op bedrijven, financiële partijen zijn in de eerste plaats de private-equitykantoren die om financiële redenen investeren. In die laatste categorie in het bijzonder valt de toename van het gebruik van data-analyse op. “We hebben weet van kantoren die dankzij die nieuwe technologieën voortdurend de markt scannen op zoek naar geschikte overnamedoelwitten. Daarbij analyseren ze steeds meer ook sociale media, bijvoorbeeld met het oog op het potentieel van de medewerkers”, zegt Mathieu Luypaert.
Tegelijk maken de M&A-spelers steeds meer gebruik van AI en andere geavanceerde technologieën voor beheer en onderzoek van de datarooms. Zo kan de due diligence voor een stuk automatisch verlopen. Ook voor het opstellen van de contracten zijn intussen tools voorhanden om dit proces te versnellen. Die vaststelling gaat gepaard met een andere conclusie van het onderzoek: respondenten vinden dat de Belgische M&A-markt de laatste tien jaar veel professioneler is geworden.
Voor de tiende editie van de 2023 M&A Monitor ontving het team van professor Mathieu Luypaert antwoorden van 155 specialisten: adviseurs, zakenadvocaten, private-equityinvesteerders, makelaars, bankiers, enzovoort. De algemene activiteit steeg licht ten opzichte van 2021. “Het jaar 2022 had twee gezichten. Er was een duidelijke toename van de activiteit in de eerste helft van het jaar. Naarmate de intrestvoeten stegen en de macro-economische onzekerheid toenam, daalde ook het aantal transacties. België kent de grootste M&A-activiteit in de kleinere transacties tussen 1 en 20 miljoen euro. Het kleinste segment blijft ook het meest actieve. Allicht kunnen hier de overnames gebeuren met minder externe financiering. Het zijn de financiële partijen die het meest pessimistisch zijn over de M&A-markt. Dat is een vervolg van de conclusie van vorig jaar waarin we al voorspelden dat de wereldwijde economische terugval vooral effect zou hebben op de grote deals”, besluit Mathieu Luypaert.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.