Privacyverklaring

H2Win haalt 3,3 miljoen euro op voor waterstofproductie met fotosynthese

27 oktober 2022
Tekst
Christine Huyge
Beeld
Philippe Lorge (H2Win)

Het Belgische greentechbedrijf H2Win heeft met succes 3,3 miljoen euro aandelenkapitaal opgehaald bij business angels. Zij zijn overtuigd van de waarde van de projecten van het bedrijf, die geïnspireerd zijn op fotosynthese.

Op basis van zijn gepatenteerde H2Green-systeem (Hydrogen Generated by Renewable Energy) werkt het bedrijf aan een manier om waterstof te produceren of om te zetten in elektriciteit met behulp van algenenzymen in plaats van duur platina. ​​​​Als eerste commerciële ontwikkeling stelt H2Win voor om katalysatoren uit de platinafamilie te vervangen door enzymen in elektrolysers en waterstofbrandstofcellen.

“Enzymen zullen een goedkope levering van katalysatoren voor de groene waterstofindustrie verzekeren, meer energie opleveren dan de momenteel gebruikte metalen katalysatoren en de productiviteit helpen verbeteren”, verklaart Dr. Philippe Lorge, oprichter van de start-up.

Prototype binnen twee jaar

Het kapitaal werd opgehaald om de industriële productie van enzymen en de integratie ervan in elektrolysers en waterstofbrandstofcellen te financieren. Het bedrijf wil het prototype binnen twee jaar presenteren. Om de ontwikkeling te versnellen, gaat H2Win een samenwerking aan met de Université Libre de Bruxelles en breidt het zijn wetenschappelijke consortium uit met onder meer de Universiteit van Luik.

De groei van H2Win wordt ondersteund door zijn historische business angels, die partners zijn sinds de oprichting van het bedrijf in 2013, zoals Eric Swenden, René Stoltz, Marc Solvi, Edward de Burlet, alsook de nieuwkomers Bertrand Velge, het bedrijf K&E bv, Jérôme Lhoist, Jean-Pierre Pirson en andere Belgische families en ondernemers. Ook het Waalse Gewest en de Europese Unie steunen het wetenschappelijke H2Green-project.

Internationale octrooien

H2Win (Hydrogen to Worldwide Integration) werd opgericht in 2013 en wordt geleid door Dr. Philippe Lorge. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van enzymatische systemen voor industriële toepassingen en voor de productie van waterstof uit hernieuwbare bronnen. Het bezit octrooien voor de intellectuele eigendom van de H2Green-technologie in de Europese Unie, China, Canada, Japan en de Verenigde Staten.

Meer in het topic: CO2H2WinPhilippe Lorgewaterstofbusiness angels