Isabel Group koopt 50% van Doccle

15 juni 2021
Tekst
Peter Ooms

Telecombedrijf Telenet en fintechbedrijf Isabel Group kondigen vandaag aan dat zij het digitale platform Doccle samen voortzetten.

Telenet heeft eerder dit jaar een overeenkomst gesloten met de oorspronkelijke aandeelhouders Acerta en CM om hun aandelen te verwerven. Het heeft nu een overeenkomst gesloten met Isabel Group voor de aankoop van 50% van de aandelen in Doccle. Telenet en Isabel Group krijgen zo binnen enige tijd elk de helft van het bedrijf in handen.

Digitale administratie

De instap in Doccle past in de strategie van Isabel Group. Die is ook eigenaar van onder andere Zoomit, om betalingen, administratie en documentenbeheer verder te digitaliseren. Voor Telenet sluit de transactie aan bij de ambitie om maximaal in te zetten op digitalisering van klantenervaringen. Telenet en Isabel Group willen de komende jaren 5 miljoen euro extra investeren. Zo willen ze van Doccle het platform van de toekomst maken.

Doccle is het grootste digitale administratieplatform in België. Het platform werd als onafhankelijke start-up in 2012 opgericht door Telenet, Acerta en het Nationaal Hulpfonds (CM). Doel was om hun digitale administratie te bundelen. Meer dan 2,2 miljoen Belgen ontvangen, beheren en bewaren nu meer dan 125 miljoen documenten per jaar op Doccle.

Zowel Acerta en CM maakten duidelijk deze verdere ontwikkelingen niet als onderdeel van hun strategie zien. Daarom heeft Telenet Group Holding eerder dit jaar een overeenkomst gesloten om hun aandelen over te nemen en is het op zoek gegaan naar een strategische partner om die groei mee te realiseren.

Isabel Group heeft op 10 juni 2021 een akkoord getekend om 50% van de participatie van Telenet in Doccle te kopen. Dat gebeurt na de uitkoop van Acerta en CM door Telenet.

Digitaal platform van de toekomst

Samen willen Telenet en Isabel Group Doccle naar een hoger niveau tillen en er het digitaal platform van de toekomst van maken. Zowel residentiële klanten als bedrijven hebben nood aan een laagdrempelige, maar superveilige omgeving. Daar kunnen ze in een handomdraai alle administratieve verrichtingen doen. Het gaat dan om het uitwisselen van data met leveranciers, online bestellen, betalen, opvolgen of annuleren van transacties. Of met andere woorden: Doccle moet de veiligste digitale document- en datakluis worden. Die moet archiveren, filteren en consulteren van documenten combineren met op termijn ook nieuwe vormen van betalingen uitvoeren, betaalhistoriek bekijken etc.

De instap past volledig in de strategie van Isabel Group. Met onder andere Zoomit en betaalplatform Isabel zet het al tientallen jaren in op de digitalisering van betalingen.

Mikken op vereenvoudiging

Bram Lerouge CEO Doccle: “We zijn ervan overtuigd dat de instap van Isabel Group positief is voor de toekomst van Doccle. Tegelijk willen we Doccle-medeoprichters Acerta en CM bedanken. Mede dankzij hen en Telenet kende Doccle een vliegende start. Doccle was vanaf dag één verplicht om een platform te bouwen dat de verschillende behoeften van totaal verschillende bedrijven kon verzoenen en op grote schaal veel transacties moest aankunnen. Er is nood aan een nog sterkere vereenvoudiging van digitale administratie en duidelijkheid voor mensen hoe zich hierrond te organiseren. Het is onze ambitie om samen met Isabel Group en Telenet het platform te zijn dat deze eenvoud en duidelijkheid biedt. ”

Jean de Crane, CEO Isabel Group: “Isabel Group vereenvoudigt het beheer van betalingen, identiteit en administratie door digitalisering. Naast onze bijdrage voor ondernemingen beschouwen we de digitalisering van de Belgische huishoudens ook als deel van onze maatschappelijke rol. Dit resulteerde eerder al in producten zoals Zoomit en initiatieven zoals Digicrowd. Ons engagement in Doccle moet zowel eindgebruikers als partners nieuwe mogelijkheden bieden op het vlak van slimme automatisering. We kijken er dan ook erg naar uit om samen met Telenet dit vernieuwende platform een boost te geven en zo de digitale drempel in ons land verder te verlagen.”

Jean de Crane (Isabel)

De partijen geven geen details over de prijs en andere voorwaarden van de transactie. De overname van de aandelen door Isabel Group is onderworpen aan de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.