Privacyverklaring

“Meer financieringsopties voor jonge Vlaamse bedrijven”

1 december 2022
Tekst
Matthias Vanheerentals

BeAngels wil ook Vlaanderen voor zich winnen

Het Brusselse BeAngels, een platform voor start-upinvesteringen, breidt zijn dienstverlening uit naar Vlaanderen. Het wil ook een sleutelfiguur zijn in early stage-financiering op de Europese markt.

BeAngels breidt zijn dienstverlening uit naar Nederlandstalige start-ups en investeerders in Vlaanderen. Het slaat eveneens zijn vleugels naar de rest van Europa verder uit. Buiten de landsgrenzen zijn al stappen gezet. Zo opende BeAngels eind 2021 zijn Luxemburgse kantoor en creëerde het een eerste Frans-Belgische investeringsgroep in Noord-Frankrijk en Picardisch Wallonië. “Zo bieden we meer financieringsopties aan jonge bedrijven en meer investeringsmogelijkheden aan onze leden”, zegt Claire Munck, ceo van BeAngels. Via het partnership dat BeAngels twee jaar geleden met Verve Ventures aanging, zijn in 2021 ruim 23 investeringen succesvol afgesloten in heel Europa.

Geïnvesteerde bedragen verdubbeld

2021 was een goed jaar voor BeAngels. Er waren meer dan 100 nieuwe investeerders, 65 fondsenwervingen en bijna een verdubbeling van de geïnvesteerde bedragen: van 4,8 naar 7,3 miljoen euro. Bovendien werd er geïnvesteerd via de taxshelter voor startende ondernemingen. De drie belangrijkste sectoren in de BeAngels-portefeuille zijn ICT, de gezondheids- en de industriële sector. In meer dan 400 investeringsrondes investeerde het bedrijf in totaal al meer dan 60 miljoen euro in 380 Belgische bedrijven.

Waarde en banen creëren

“BeAngels wil vooral een alternatief zijn voor traditionele spelers als banken, venture capitalists, nationale of gewestelijke steunorganisaties”, aldus Claire Munck. “We hebben er altijd naar gestreefd een financieringsomgeving op te zetten die bedrijven van pre-seed tot serie B begeleidt en ondersteunt vanaf de allereerste investering.” BeAngels wil een blijvende impact op de Belgische economie genereren. Het gaat niet alleen om de financiële ondersteuning, maar ook om het creëren van waarde en banen. Zo hebben de starters die door BeAngels gefinancierd zijn, de afgelopen twee decennia al meer dan 472 miljoen euro aan waarde toegevoegd aan de Belgische economie. Bedrijven die op dit moment deel uitmaken van de BeAngels-portefeuille hebben meer dan 1.200 personen in dienst. Qua rendement is BeAngels een van de meest dynamische platformen voor startersinvesteringen in de EU, met hefboomeffecten die gaan van 1 tot 6,8 en een effectief rendement van meer dan 19 procent.

Coaching voor cfo’s

Volgens Claire Munck speelt een cfo een sleutelrol in de ontwikkeling van een start-up, onder meer in de gesprekken met potentiële investeerders en voor het binnenhalen van fondsen. “Er zijn ook cfo’s die in start-ups investeren”, zegt Munck. “Ze helpen de start-ups met de kritieke prestatie-indicatoren (KPI'S), zoals rapporteren aan de aandeelhouders. Investeerders, zoals cfo’s, bieden we coaching aan in de BeAngels Academy. Voor de wereld van de start-ups zijn extra competenties nodig. BeAngels kan, via de ondersteuning bij het opstarten van de activiteit van business angels, cfo's ertoe brengen hun financiële visie aan te vullen met analyse-elementen die specifieker zijn voor investeringen in startende ondernemingen. Deze analytische vaardigheden, een combinatie van financiële en strategische benaderingen, komen in hun beroep zeker van pas."

Meer in het topic: