Privacyverklaring

“Meer vrijheid om te kiezen wat bij je past”

1 februari 2020
Tekst
Melanie De Vrieze

Interim-management in finance

Bedrijven kiezen steeds vaker voor een gespecialiseerde interim-manager om hun kortetermijnprobleem snel op te lossen. De vraag is groot, zo getuigen interim-managers Geert Claes en Mourad Zarouali. “De opdracht begint met een financiële insteek, maar na een maand wordt de vraag vaak al bijgestuurd.”

Geert Claes werd in 2010 eerder uit noodzaak interim-manager. Toen het bedrijf waarvoor hij werkte reorganiseerde, hakte hij de knoop door. “Tien jaar ervoor had ik met een crisismanager gewerkt en nam me toen voor om ooit die stap te zetten.” De mindset van werknemer naar zelfstandige kostte hem enkele maanden, maar hij heeft nog geen moment spijt gehad. “Ik zou nooit meer terug op de payroll willen”, legt hij uit. “Het fijne aan de job is dat je in diverse sectoren terechtkomt, bij bedrijven die dikwijls in nood of crisis verkeren, maar soms ook gewoon een tijdelijk tekort kennen. Het geeft een grote voldoening wanneer je na enkele maanden merkt dat je de situatie kunt rechttrekken.” Het enige minpunt vindt hij de onzekerheid na het voltooien van een project. “Gelukkig hebben mijn projecten zich tot nu toe vrij vlot aangediend. Het werken met een derde partij zoals Waterfront maakt het eenvoudiger om interessante opdrachten te krijgen.”

Aard van de opdrachten
Mourad Zarouali startte na zijn studies bij consultancykantoor Deloitte, waar hij vooral accounting-, finance- en controllingopdrachten vervulde. Na vijf jaar stapte hij over naar interim-management. “Als interim-manager heb je meer keuzevrijheid om de projecten of bedrijven te kiezen die bij je passen”, zegt hij.

De aard van de opdrachten is heel ruim, maar altijd binnen het financiële kader. “Soms versterk je de boekhoudkundige afdeling, spring je bij voor belastingsoefeningen of stroomlijn je bepaalde processen binnen een financiële afdeling”, zegt Mourad Zarouali. De duur van de opdrachten is afhankelijk van de opdrachtgever, maar meestal gaat het over projecten van drie, zes of negen maanden. “Het hangt ervan af of de opdrachtgever vervanging zoekt voor ziekte of zwangerschap of tijdelijk iemand nodig heeft tot iemand is aangeworven.” Hij werkt meestal voltijds aan een opdracht en gaat on site bij de opdrachtgever. “In andere gevallen werk ik voor bepaalde taken van thuis uit. Veel hangt af van de flexibiliteit van de opdrachtgever.”

Bijsturen van de opdracht

De bedrijven die Geert Claes inschakelen, hebben meestal een bepaalde nood in de financiële afdeling. Na enkele weken merkt hij vaak dat de oorzaak van het probleem elders ligt dan wat de opdrachtgever in gedachten had. “Op dat moment wordt de opdracht bijgestuurd, om tot de best mogelijke oplossing te komen. Eenmaal de situatie stabiliseert, wordt de opdracht ook meestal beëindigd.” De opdrachten van Geert Claes duren gemiddeld zes maanden tot een jaar en situeren zich in alle sectoren, zoals productie, retail, sales, dienstverlenende bedrijven, ... Hij werkt voltijds aan ieder project en werkt meestal in de gebouwen van de opdrachtgever.

Kosten en baten

Hoewel Geert Claes de voorbije jaren fluctuaties zag door de economische groei of stagnatie, merkt hij wel een toenemende vraag in de markt. “Ervaren interim-managers kunnen snel resultaat leveren zonder dat bedrijven hiervoor een langetermijnverbintenis moeten aangaan, wat efficiënt en kostenbesparend werkt.”

De verhouding kost-opbrengst voor de opdrachtgever is sterk afhankelijk van de grootte van de onderneming en de eigen ervaring, meent Mourad Zarouali. “Het spreekt voor zich dat grotere bedrijven met ruimere budgetten werken en zo de ademruimte hebben om tijdelijk een of meerdere consultants aan te nemen. Hoewel de interim-manager in eerste instantie wat duurder kan lijken, wordt dat meer dan gecompenseerd door het wegblijven van sociale bijdragen, pensioenopbouw, verzekeringen of lange opzegtermijnen. Dat maakt het gemakkelijker aan het einde van de rit.”

Versterking voor het team
Op dit moment ziet Mourad Zarouali een groot tekort aan profielen als het zijne: personen met zes tot tien jaar ervaring, die de nodige bagage hebben en onmiddellijk aan de slag kunnen. “Bedrijven zijn niet op zoek naar iemand die ze eerst twee maanden moeten opleiden.”

In het begin nemen medewerkers van het bedrijf meestal een afwachtende houding aan bij de komst van een interim-manager. “Dat is normaal omdat ze je persoonlijkheid nog niet kennen”, legt Mourad Zarouali uit. “Als consultant moet het in je natuur zitten om de eerste stappen te zetten en de vaste medewerkers te leren kennen. Wanneer je snel aantoont dat je een versterking bent voor het team, word je vrijwel onmiddellijk met open armen ontvangen en smeed je veel vlugger een band. Sommigen worden zelfs vrienden.” Volgens Geert Claes hangt het ook af van jezelf en hoe je dit constructief en communicatief aanpakt. “Ik ben iemand die zich gemakkelijk aanpast aan de cultuur van een bedrijf. De opdracht is natuurlijk niet altijd even aangenaam omdat je soms pijnlijke beslissingen moet nemen en mensen moet ontslaan, maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

Persoonlijke ontwikkeling

Terwijl vaste medewerkers een beroep kunnen doen op opleidingen of vormingen betaald door het bedrijf, is dat voor een interim-manager minder het geval. “Het klopt dat werkgevers niet snel investeren in een opleiding voor een consultant”, zegt Geert Claes. “Daarom bekostig ik zelf mijn externe opleidingen, bijvoorbeeld via de kmo-portefeuille. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen, zeker nu, in een snelgroeiende digitale wereld.”

Zichzelf ontwikkelen doet Mourad Zarouali in eerste instantie door de juiste opdrachten te kiezen. “Je leert het best on the job. Door je vrijheid als interim-manager bepaal je zelf waarin je wil groeien en welke expertise je wil opbouwen. Maar ik volg ook avondopleidingen om me bij te scholen of iets nieuws te leren in een domein dat ik nog niet kende.”

Meer in het topic: