“Met extra steun nog meer economische groei”

1 januari 2021
Tekst
Peter Ooms
“Met extra steun nog meer economische groei”

Zes keer meer investeringen in Belgische fintechsector

Sinds 2000 is er bijna 890 miljoen euro geïnvesteerd in Belgische fintechs, waarvan meer dan 368 miljoen euro in 2020. Dat is zes keer meer dan in 2019. De beursgang van Unifiedpost nam het leeuwendeel van die investering voor zijn rekening, met driehonderd miljoen nieuw kapitaal.

Met meer dan 33 miljard euro aan investeringen in heel Europa, is de fintechsector met voorsprong de technologische industrie van de toekomst waarin het meest geïnvesteerd wordt: meer dan het dubbele van de healthtechs, die zich op de tweede plaats bevinden. In België neemt healthtech wel de toppositie in en komt fintech op de vierde plaats.

Unieke positie

Toch heeft België een unieke positie in de sector. Belangrijke financiële instituten zijn hier gevestigd: Mastercard, Swift en Euroclear. De sector heeft al ondersteuning gekregen van belangrijke regelgeving vanuit het Europese niveau, zoals de invoering van PSD2. Daarbij krijgen dienstverleners toegang tot de bankrekening indien een consument of bedrijf daarvoor toestemming geeft. De vorige minister van financiën had al initiatieven genomen om de sector te ondersteunen, met name op het vlak van insurtech, een snelgroeiend onderdeel van fintech. “Toch kan België nog meer doen. Kijk naar het voorbeeld van Luxemburg, intussen uitgegroeid tot de Europese hoofdstad van het assetmanagement. Dat is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen de bedrijven, federaties, overheid en de regelgevende instanties. Een dergelijke georkestreerde coöperatie trekt de beleggers aan”, zegt Jean-Louis Van Houwe, voorzitter van de beroepsvereniging Fintech Belgium en stichter van Monizze (digitale maaltijd-, eco- en cadeaucheques).

Al van bij het begin van de eerste lockdown heeft de vereniging haar troeven bekendgemaakt aan de overheid. “Het komt erop neer dat we een sterk groeiende sector vertegenwoordigen die met wat extra steun nog meer economische groei kan bewerkstelligen”, zegt Jean-Louis Van Houwe.

Europese vereniging

De Europese fintechvertegenwoordigers hebben intussen beslist om zich te verenigen in de European Digital Finance Association (EDFA). EDFA zal zich in Brussel vestigen in dezelfde nieuwe locatie – Fire – die ook Fintech Belgium zal betrekken, vlakbij het Centraal Station van Brussel. Die Fire-locatie van zevenduizend vierkante meter moet niet alleen onderlinge ontmoetingen stimuleren, maar vooral de contacten met Europese overheden, investeerders en klanten bevorderen. “Een belangrijke taak van EDFA is om de Europese Commissie te wijzen op het belang van een geharmoniseerde regelgeving voor alle financiële aspecten voor de hele EU. Op die manier kunnen de kleine fintech-bedrijven toch oplossingen uitwerken die meteen in het hele continent van pas komen”, zegt Jean-Louis Van Houwe.

Accountingtech

Ook voor cfo’s heeft Fintech België een boodschap. “Het klopt dat veel van onze leden nauw samenwerken met banken en hoe langer hoe meer ook met verzekeringsmaatschappijen. Fintechbedrijven werken echter ook aan oplossingen voor bedrijven. Denk maar aan alternatieve financiering (Look&Fin), elektronische consumptie- en andere cheques (Monizze), oplossingen voor het genereren van cash (Edebex) of veilige betalingen voor webshops. Nog belangrijker is dat accountingtech werkt aan realtimeanalyses van de balansen en andere cijfers van bedrijven. Doel is om snel aanbevelingen te formuleren om de cashpositie te verbeteren, de marge te optimaliseren enzovoort.”