Mintos haalt recordbedrag op via crowdfunding

2 december 2020
Mintos haalt recordbedrag op via crowdfunding

In een crowdfunding-campagne die alle verwachtingen overtrof, bedroeg de opbrengst van Mintos 7,2 miljoen euro. Dat zou een Europees record zijn.

Mintos heeft zijn eerste crowdfundingcampagne op Crowdcube afgerond. In de loop van 10 dagen heeft de fintech meer dan 7000 investeerders aangetrokken. Het heeft in totaal 7,2 miljoen euro opgehaald, het grootste bedrag ooit op het Europese vasteland.

Mintos uit Letland beheert een wereldwijde marktplaats waar privé-investeerders kunnen beleggen in leningen. "De resultaten van de campagne overtreffen al onze verwachtingen", zegt Martins Sulte, CEO en medeoprichter van Mintos.

Het bedrijf haalde in de eerste 15 minuten na opening een miljoen euro op. Iets meer dan twee en een half uur later haalde het bedrijf 3 miljoen. Het brak uiteindelijk het record van het grootste aantal investeerders in een Europese campagne (met uitzondering van het VK).

Via Crowdcube

"Mintos heeft zich aangesloten bij enkele van 's werelds toonaangevende fintechs door Crowdube te gebruiken om de relatie met hun klanten te versterken", aldus Luke Lang, CMO en mede-oprichter van Crowdcube. "Deze recordverhoging laat zien hoe de kracht van de gemeenschap kan worden omgezet in een strategische mijlpaal."

In totaal namen investeerders uit meer dan 90 landen deel aan de campagne. De meest kwamen uit Duitsland, Spanje en Tsjechië. Hoewel Mintos niet actief is op de Britse markt, nam ook een aanzienlijk aantal investeerders uit het VK deel aan de campagne.

Inzetten op groei

De crowdfunding-campagne maakte deel uit van de bredere fondsenwervingsronde van Mintos. Volgend jaar zal het doorgaan met het werven van fondsen bij durfkapitaalbedrijven. De financiering uit crowdfunding en durfkapitaal zal de groei van het bedrijf verder stimuleren en nieuwe producten ontwikkelen.

Tot de crowdfunding-campagne had Mintos 7 miljoen euro opgehaald bij angel-investeerders, waarbij het grootste deel van de groei door inkomsten werd gefinancierd. Sinds de lancering in 2015 heeft het bedrijf bijna in zijn eentje de markt van investeringen in leningen in Europa opgebouwd tot 6,6 miljard euro, waarmee het ongeveer 45% van de markt in handen heeft.